Opinii

 

La ce riscuri te expui dacă vrei să cumperi lucruri executate silit?

De cele mai multe ori, datornicii care nu au cum să-şi achite obligaţiile faţă de creditorii lor ajung să se trezească cu bunurile executate silit. Din perspectiva celui interesat să le cumpere la licitaţie, cel mai avantajos aspect este reprezentat de preţ, care este uneori cu mult mai mic decât preţul pieţei. De partea cealaltă, dezavantajele sunt numeroase. De pildă, cei care cumpără un imobil la licitaţie nu au posibilitatea să meargă înainte să-l vadă şi să-i caute eventualele defecte şi, de altfel, legea nu-i conferă cumpărătorului de la licitaţie garanţia că neregulile descoperite mai târziu vor fi acoperite de cineva.

Când ne uităm pe site-urile cu executări silite, primul lucru care ne atrage atenţia este, fără îndoială, preţul de pornire la care am putea cumpăra bunurile respective. Sunt scoase la licitaţie diverse lucruri, de la imobile, maşini, utilaje, ambarcaţiuni ş.a.m.d. Bunurile sunt scoase la licitaţie pentru că proprietarii lor îndatoraţi nu mai au cum să le plătească creditorilor lor datoriile, iar aceştia cer executarea silită a bunurilor ce aparţin debitorilor.

Şi Fiscul organizează, de altfel, licitaţii unde scoate la înaintare bunuri ce aparţin contribuabililor cu datorii la stat. Chiar săptămâna asta, organul fiscal central a anunţat că organizează licitaţii în mai multe oraşe din ţară şi printre bunurile licitate se numără şi mai multe case. Pentru a participa la aceste licitaţii însă e necesară achitarea unei taxe de participare de 10% din preţul de pornire al imobilului licitat.

Cam acesta ar fi avantajul principal - preţul. Poate părea incredibil să cumpărăm o vilă luxoasă cu 80.000 de euro. Preţurile de pornire la executările silite nu sunt stabilite aleatoriu, nici pe de parte, iar faptul că ele scad de la o licitaţie la alta se motivează astfel: creditorul vrea să-şi acopere datoria cât mai repede. Deşi încearcă să-şi scoată cât mai mult din nivelul datoriei, de cele mai multe ori ajunge să obţină sume complet nesatisfăcătoare. Totuşi, decât nimic...

Dezavantajele la cumpărarea de bunuri executate silit sunt însă numeroase, aşa cum ni le punctează specialistul. Gândiţi-vă că la capătul celălalt al firului problemei se află un proprietar (datornic) care e disperat să-şi vadă bunul înapoi, iar de multe ori se poate întâmpla să fie chiar îndreptăţit să-l primească. Datornicul executat, ajutat uneori de un avocat, nu va sta cu mâinile în sân şi va căuta să desfiinţeze acea executare silită. "De departe cel mai important risc este acela în care debitorul executat silit face contestaţie la executare, iar instanţa o admite şi pronunţă anularea executării silite. Consecinţa este aceea că adjudecatarul (persoana de bună-credinţă care a cumpărat la licitaţie) trebuie să restituie imobilul", ne spune Iulia Blaja.

Contestaţia la executarea silită se poate face de către datornic pentru nenumărate motive. Orice abatere de la normele legale privind executarea silită îi dă datornicului dreptul să conteste executarea. De pildă, titlul executoriu nu e valabil, a intervenit prescripţia unei creanţe, a fost desfiinţată hotărârea în baza căreia se face executarea, a fost cerută de cine nu trebuie sau s-a desfiinţat alt act ce stă la baza executării.

"Un alt dezavantaj este acela că imobilul vândut la licitaţie nu poate fi vizionat înainte de a fi cumpărat, astfel încât cel interesat să-l cumpere să cunoască starea în care se găseşte bunul", ne mai spune avocat Coltuc #avocatcoltuc. De altfel, în Codul civil se precizează, la materia vânzării-cumpărării de bunuri de orice fel (nu doar imobile): "În vânzările silite nu se datorează garanţie contra viciilor ascunse". Altfel spus, dacă s-a fisurat o ţeavă şi s-a inundat parterul, cumpărătorul nu poate să se supere pe nimeni altcineva, decât pe soartă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

01.06.2017 - 03:32blaja iulia:Individul asta a copiat articolul de pe avocatnet.ro si si-a pus cu tupeu semnatura pe el!

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...