Caravana din cadrul campaniei „Protejează-i aripile”, un amplu demers pentru îmbunătăţirea prevenţiei cancerului de col uterin în România, a ajuns la Craiova.
Prof. univ. dr Nicolae Cernea, coordonatorul Unităţii Regionale de Sud-Vest, Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin, a precizat că statul român cheltuie, în medie, pentru tratarea fiecărei paciente depistate cu cancer de col uterin, între 500 şi 1.000 de euro anual. Astfel, în cei 7 ani (cât reprezintă speranţa de viaţă medie a unei paciente depistate cu această boală), statul român are cheltuieli de aproape 120 de milioane de euro pentru tratarea acestei boli. ”Împreună, programul de screening prin testare Babeş-Papanicolaou şi vaccinarea HPV ar putea reduce semnificativ atât povara acestei boli asupra populaţiei României, cât şi costurile cu tratamentul suportate de stat”, a adăugat prof. univ. dr. Nicolae Cernea.
„România prezintă o incidenţă de 3 ori mai mare a cazurilor de cancer de col uterin decât media la nivelul Uniunii Europene. Totodată, România se află pe primul loc din ţările Uniunii Europene în ceea priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin (14.2 la 100.000 de femei)”, a declarat Dr. Carmen Ungurean, Coordonator Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin, Institutul Naţional de Sănătate Publică. În ceea ce priveşte atitudinea femeilor din Banat cu privire la comportamentul preventiv în raport cu cancerul de col uterin, 7 din 10 nu şi-au făcut în ultimii 3 ani niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV (nici testul Babeş-Papanicolaou nici testul HPV- ADN). „Metodele de prevenţie – screening şi vaccinare - sunt eficace, sigure şi nu prezintă riscuri de efecte adverse majore”, a completat Dr. Ungurean.
În ceea ce priveste regiunea Olteniei, Dr. Carmen Ungurean a declarat: „14% dintre femeile din Oltenia nu şi-au făcut analizele de rutină anuale şi jumătate dintre ele nu şi-au făcut în ultimii 3 ani niciun test pentru depistarea cancerului de col uterin. 55% dintre femeile care au auzit de această boală nu o asociază cu infecţia cu virusul HPV, infecţie responsabilă pentru 99% din cazurile de cancer de col uterin diagnosticate la nivel mondial. Cancerul de col uterin este un cancer cumsecade: poate fi prevenit. Prevenţia primară şi secundară pot contribui substanţial la reducerea incidenţei cancerului de col şi a mortalităţii asociate cu această boală.”
Dr. Bogdan Fănuţă, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, a subliniat importanţa utilizării ambelor metode de prevenţie disponibile în lupta împotriva cancerului de col uterin: ”Progresul în lupta împotriva cancerului de col uterin se poate realiza doar folosind metodele de prevenţie activă, adică vaccinarea anti-HPV. Momentan, noi facem doar prevenţie pasivă, în cadrul programului de screening, dar ambele măsuri sunt la fel de necesare”.
Special
29.05.2017
14 la sută din femeile din Oltenia nu şi-au făcut analizele de rutină

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)
< înapoiînainte >