Special

Eveniment: CAZUL ŢUCULESCU, film documentar, marţi, la Muzeul de Artă din Craiova

Marţi, 30 mai, începând cu ora 18.00, la Muzeul de Artă din Craiova are loc proiecţia filmului documentar “Cazul Ţuculescu”, realizat de Mirela Giodea, producător executiv în cadrul TVR Craiova, regia fiind semnată de Bogdan Cristian Drăgan, regizor de teatru şi film, autorul filmului de ficţiune Cortul şi a peste 100 de filme de scurt metraj. Evenimentul este organizat în parteneriat de Muzeul de Artă Craiova şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Dolj şi va fi prezentat de Cătălin Davidescu.

“Cazul Ţuculescu” este un documentar biografic despre unul dintre cei mai importanţi pictori români ai secolului XX, atât prin opera sa, cât şi prin influenţa pe care a exercitat-o asupra generaţiilor următoare de artişti, din 1965 până spre anii 2000. Filmul are ca punct de plecare chiar anul 1965, anul marii expoziţiei retrospective Ţuculescu, deschisă la Sala Dalles, prin care artistul devenea, dintr-odată, la puţin timp după moartea sa, primul mit cultural al noului regim comunist. Cum a fost manipulată opera sa spre a servi regimului, dar şi ce a însemnat Ion Ţuculescu pentru contemporanii săi, cum s-a format un artist atât de puternic şi original, cum este privit şi valorificat astăzi – acestea sunt câteva dintre întrebările la care filmul încearcă să găsească răspunsuri, prin mărturiile unor rude ale pictorului şi ale unor artişti care l-au cunoscut (Ion Scurtulescu - nepot de soră al pictorului, Ştefan Sileanu- cunoscut actor, care a locuit in anii 50 acasă la Ţuculescu, artiştii Ariana Nicodim şi Marin Gherasim). Acestea sunt completate de explicaţiile criticilor de artă care au scris despre opera sa (Cătălin Davidescu, Erwin Kessler, Magda Cârneci). O mare parte a filmărilor a fost realizată la Muzeul de Artă din Craiova, deţinătorul celei mai importante colecţii Ţuculescu.

Despre realizatori

Realizatorul filmului, Mirela Giodea, este jurnalist senior şi producător executiv la TVR Craiova. Este autorul unei serii de portrete culturale difuzate pe TVR 3 şi TVR Craiova în cadrul emisiunii Artportret, serie care a avut ca protagonişti personalităţi ale culturii româneşti din toate domeniile, de la Nicolae Manolescu şi Alex Ştefănescu, la Dan Perjovschi şi Ion Grigorescu sau Nora Iuga şi Matei Vişniec.
Regia filmului este semnată de Bogdan Cristian Drăgan, regizor de teatru şi film, autorul filmului de ficţiune Cortul şi a peste 100 de filme de scurt metraj.
Imaginea: Alin Dijmărescu, Cristi Roşu Dore Zidaru
Editor imagine: Eugen Ianoş
Filmul va fi prezentat şi în cadrul Art Safary, pe data de 16 iunie, orele 18.00, atunci când va avea loc şi lansarea cărţii Dealuri şi câmpii. Ion Ţuculescu şi Horia Bernea. Antropogeografii atavice, semnată de criticul de artă, Erwin Kessler.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...