Politică

Legea Neaţă: Sute de mii de români se pot pensiona cu doi ani mai devreme

Amendamentul deputatului Eugen Neaţă privind reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani pentru persoanele ce au locuit şi lucrat în zonele afectate de poluarea remanentă, a devenit lege

Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat marţi, 23 mai, proiectul de lege pentru modificarea alin.(5) al art.65 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Potrivit legii, “persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Râmnicu Vâlcea, Slatina, Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş şi Turnu Măgurele pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin.(4).”

“Sunt născut în Râmnicu Vâlcea, aproape de platforma chimică, unde din anii '70 funcţionează Oltchim SA, Uzinele Sodice şi CET Govora. Am văzut adesea nori când afară era soare, am respirat clorul ce mai tot timpul scăpa din instalaţiile vechi şi depăşite ale Oltchim. Când acesta lipsea, respiram pulberile toxice de la CET sau amoniacul de la USG. Am mâncat peşte cu miros de lindan şi am băut apă cu gust de clor. Am văzut cum părinţii, prietenii şi vecinii mei îmbătrâneau prematur, cum spitalele se aglomerau de oameni ce prea devreme se îmbolnăveau. A fost o perioadă grea, de încercare, de risc, de rezistenţă! Când instalaţiile au fost modernizate, poluarea evidentă a rămas una remanentă! Ne însoţeşte şi azi şi mâine, probabil multe generaţii. Astăzi, prin votul nostru am adus o reparaţie târzie, dar utilă şi de mare ajutor pentru generaţia «Clor, lindan, amoniac» şi în numele acestor generaţii, vă mulţumesc pentru votul dat! Sunt bucuros pentru această reuşită şi vreau să îi anunţ pe locuitorii judeţului Vâlcea şi pe cei care nu au avut încredere că amendamentul ce l-am depus a trecut în Camera Deputaţilor şi a devenit Lege. Astfel, toate persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă (Râmnicu Vâlcea) beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. 4 din lege. Le mulţumesc încă o dată celor care m-au susţinut şi mi-au fost alături în demersurile făcute pentru a demonstra că vâlcenii trăiesc într-un mediu poluant şi este nevoie să îi ajutăm! Vă asigur că şi în viitor, tot ce voi face, va fi pentru oameni şi în interesul acestora!”, a declarat deputatul vâlcean Eugen Neaţă.

”Am considerat deplin justificată, prin amendamentul depus, includerea localităţii Râmnicu Vâlcea, în urma documentelor pe care le deţin şi studiat, în cuprinsul alin. 5 art.65 din Legea nr.263/2010, care prevede ca persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă pe o rază de 8 km în jurul localităţii Râmnicu Vâlcea, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani, fără penalizarea prevăzută la alin.4 din Lege. Mulţumesc preşedintelui Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, domnul Adrian Solomon, pentru sprijinul acordat în rezolvarea problemelor cu care se confruntă locuitorii judeţului Vâlcea!”
- Eugen Neaţă, deputat PSD

Şi slătinenii se pot pensiona cu doi ani mai devreme

Opoziţia şi Puterea şi-au dat mâna pentru interesul slătinenilor. Aleşi ai Oltului, şefii organizaţiilor judeţene ai PSD şi PNL s-au unit în promovarea unei iniţiative legislative care să includă printre oraşele ale căror locuitori beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, din cauza poluării, şi Slatina. Şi marţi, 23 mai, a fost votată.
Senatorul Paul Stănescu şi deputatul Gigel Ştirbu arată că, deşi cei mai mari poluatori de pe platforma industrială – Alro, Electrocarbon şi Alprom - asigură multe locuri de muncă, activitatea economică a acestora a afectat şi afectează sănătatea locuitorilor din zonă.

„Am votat în Parlament, Proiectul de modificare a Legii privind Sistemul Unitar de Pensii Publice iniţiat de senatorul Paul Stănescu şi deputatul Gigel Stirbu. Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în oraşe industriale aşa cum este şi Slatina sau la o distanţă de 8 kilometri de acestea, se pot pensiona cu doi ani mai devreme, fără să fie penalizaţi. Îi felicit pe colegii mei parlamentari pentru această iniţiativă”, a declarat deputatul Marius Iancu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...