Inedit

Elevii Colegiului Energetic Râmnicu Vâlcea, implicaţi în valorificarea turistică a Dealului Capela

Însoţiţi de profesorii coordonatori de proiect, ei au primit o lecţie teoretică şi practică despre protejarea biodiversităţii chiar de la conducerea Direcţiei Silvice Vâlcea

În spiritul păstrării biodiversităţii şi al valorificării zonelor cu potenţial turistic din Râmnicu Vâlcea, membrii echipei de proiect Erasmus+ “Present pour le Futur: proteger un espace naturel dans nos regions touristiques” / “Prezent pentru viitor: protejarea unui spaţiu natural în regiunile noastre turistice” (2016-1-FR01-KA219-024036_3) au participat zilele trecute la o dezbatere la Direcţia Silvică Vâlcea.

Gazde din partea instituţiei au fost directorul George Mihăilescu, alături Dana Prundurel şi George Mierliţă. Ei au prezentat elevilor şi profesorilor informaţii esenţiale despre fondul forestier, despre strategia de plantare şi replantare a arborilor, despre parcurile naturale al căror fond forestier este administrat de Direcţia Silvică (Parcul Buila-Vânturariţa şi Parcul Naţional Cozia). Astfel, în judeţul Vâlcea, există 4.000 de hectare de păduri protejate UNESCO (în Germania, spre exemplu, această suprafaţă este nivelul întregii ţări). Alte informaţii utile prezentate au fost cele referitoare la suprafaţa fondului forestier din judeţul Vâlcea, care se întinde pe 265.490 ha, una dintre cele mai mari la nivel naţional. Din aceasta, activitatea Direcţiei Silvice Vâlcea se desfăşoară pe o suprafaţă de 120.666 ha, din care 94.109 ha fond forestier proprietate publică a statului, 253 ha fond forestier proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale şi 26.304 ha fond forestier proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice. Direcţia Silvică Vâlcea administrează, prin cele nouă ocoale silvice, pădurile aflate în proprietatea publică a statului şi celor 14.246 proprietari persoane fizice sau juridice care au încheiate cu direcţia contracte de prestări servicii cu specific silvic, respectiv pentru asigurarea pazei, depistarea şi prognoza dăunătorilor.

Se cartografiază zona sub coordonarea specialiştilor

Cum principalul obiectiv al proiectului Erasmus + este protejarea unui spaţiu natural din zonă şi integrarea lui în circuitul turistic, discuţiile s-au purtat şi cu privire la modul în care zona Capela poate deveni pădure - parc. În acest sens, se va putea valorifica potenţialul urbanistic, peisagistic şi turistic al dealului, se va asigura viabilizarea şi creşterea atractivităţii zonei, cu participarea cetăţenilor oraşului. Se va asigura punerea în valoare a dealului Capela, a pădurii şi a panoramei asupra oraşului şi crearea unei zone naturale de agrement, foarte aproape de zonele rezidenţiale ale oraşului, toate fără a interveni cu schimbări care să producă dezechilibre la nivelul ecosistemului.
În cadrul proiectului, elevii Colegiului Energetic vor realiza diverse materiale informative cu privire la zona Capela, vor inventaria şi clasifica flora şi fauna din zonă pentru a realiza plăcuţe informative, broşuri, glosare de termeni. De asemenea, cu sprijinul Direcţiei Silvice, se cartografiază zona pentru ca turiştii să poate beneficia de o hartă a zonei.
Proiectul este coordonat de profesoarele Mariana Marica şi Ana-Maria Udrescu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...