Special

Expoziţie de arhitectură “DESTINE PARALELE: Radu MĂNĂILĂ şi Ştefan LUNGU”, la Râmnicu Vâlcea

Evenimentul este organizat de Filiala Sibiu-Vâlcea a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) în perioada 25 mai - 23 iunie

Vernisajul expoziţiei “DESTINE PARALELE: Radu MĂNĂILĂ şi Ştefan LUNGU”, are loc joi, 25 mai, ora 17.00, la Muzeul Judeţean de Istorie “Aurel Sacerdoţeanu” din Râmnicu Vâlcea. Participă membri din Râmnicu Vâlcea ai Filialei Sibiu-Vâlcea a OAR şi sunt invitaţi toţi cei interesaţi de moştenirea culturală a ţării.

Expoziţia concepută de Asociaţia ARCATECH (arh. Mariana Celac, arh. Octavian Carabela, arh. Marius Marcu-Lapadat) a fost vernisată în premieră la Centrul de Cultură Arhitecturală al Uniunii Arhitecţilor din România (UAR) din Bucureşti, în anul 2016. Destinul profesional al celor doi prieteni din copilărie, apoi colegi la Institutul de Arhitectură “Ion Mincu”, i-a plasat ca reprezentaţi ai generaţiei “şaizeciştilor” în arhitectură când intră în scenă (şi este tolerat de sistemul politic) un vocabular formal înnoit pentru programele vedetă ale perioadei: un modernism de o simplicitate liniară pe litoralul Mării Negre şi un design elaborat, în spirit raţionalist-clasic epurat, pentru Institutul Politehnic Bucureşti.

Decorativismul excesiv şi compoziţia osificată prescrisă de dogma “realismului socialist” din anii ‘50 sunt abandonate. Tinerii “şaizecişti” ai arhitecturii sunt încadraţi în programul modernizării socialiste, de investiţii industriale, construcţie de masă de locuinţe colective, universităţi, echipamente de prestigiu cultural, proiecte pentru turism popular, pentru sediile autorităţii din pieţele centrale în oraşele mari. În spaţiul unei deschideri controlate, arhitecţii recompun contactele cu mişcările arhitecturale internaţionale, participă la concursurile europene de arhitectură şi experimentează un limbaj formal expresiv, cu o evidentă finalitate sculpturală, creând o arhitectură de o calitate comparabilă cu creaţiile contemporane epocii, din vestul Europei.
Arh. Horia CIURUŞ, vicepreşedinte al Filialei Sibiu-Vâlcea a OAR

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...