Dacă marţi, 16 mai, în Alunu au fost evacuate primele două familii din casele afectate de alunecarea haldei de steril, vineri, 19 mai, evoluţia calamităţii a impus dărâmarea construcţiilor existente în patru dintre cele cinci gospodării aflate în pericol şi evacuarea a încă o familie. Oamenii s-au întors să-şi recupereze măcar o parte din bunuri. Autorităţile susţin că alunecarea înaintează cu un metru pe oră şi se tem că va afecta în curând şi structura drumului judeţean care traversează localitatea.
Joi, 18 mai, prefectul judeţului Vâlcea, Florian Marin, a spus, în şedinţa celulei de criză constituită pentru monitorizarea situaţiei de la Alunu, că autorităţile urmăresc găsirea soluţiilor adecvate pentru încetinirea şi stoparea deplasării haldei de steril, dar prioritară rămâne protejarea vieţilor locuitorilor din zonă.
“Demersurile noastre au vizat totodată protejarea vieţii cetăţenilor din zonă, a bunurilor acestora, dar şi luarea de măsuri pentru a nu fi afectate alte proprietăţi, precum şi drumul judeţean, aflat în proximitatea zonei afectate. S-a stabilit ca, în regim de urgenţă, administratorul special al CET Govora să întreprindă, în baza prevederilor legale, demersurile necesare către administratorul judiciar al acestei societăţi în vederea realizării unei amenajări tehnice care să ducă la rezolvarea situaţiei existente”, a declarat prefectul Florian Marin.