Economic

Termocentrala Halânga, „bombă” toxică pentru cinci localităţi

Romag Termo din Mehedinţi face subiectul unei anchete de mediu

Termocentrala care produce agentul termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin este un adevărat pericol. Pentru că sub diferite pretexte refuză să-şi rezolve problemele de mediu, Romag Termo continuă să polueze mai multe zone. Deşi norii de cenuşă şi praful distrug aproape totul în jur şi ameninţă sănătatea localnicilor,autorităţile spun că nu se pune problema sistării activităţii la termocentrală, menţionând că norul de cenuşă e la fel de firesc precum praful din Sahara.

Ultima poluare masivă cu şlam cărbunos cu care locuitorii din zona termocentralei Romag-Termo din Halânga-Mehedinţi aparent s-au obişnuit, a avut loc săptămâna trecută. Practic, un nor imens de cenuşă a acoperit mai multe sate pe o rază de circa cinci kilometri. Praful se ridică de obicei, din depozitul de cenuşă şi zgură al termocentralei. Romag Termo asigură aburul tehnologic şi energie electrică pentru Combinatul de Apă Grea-Romag Prod, dar furnizează şi agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin. Localităţile poluate în mod repetat de Romag-Termo sunt Halânga, Răscoleşti, Dudaşul Cerneţiului, Cerneţi şi Piatra Albă. Localnicii se plâng că ori de câte ori bate un vânt mai puternic ori este ceaţă, un nor de praf le acoperă total gospodăriile. Oamenii se tem pentru sănătatea lor, din cauza chimicalelor inhalate. Cât priveşte culturile agricole, şi acestea sunt afectate.

Localnicii sunt la limita suportabilităţii

„Suntem condamnaţi la moarte, suntem ai nimănui. O să ne îmbolnăvim de la praful ăsta pe care îl tragem în plămâni, dar cui îi pasă de noi? De exemplu, tot fumul de la cazane vine aici, spre noi, în special când e ceaţă, vânt puternic. Ne temem pentru sănătatea noastră, mai ales pentru cea a copiilor. Mulţi dintre noi suntem bătrâni, bolnavi, în permamenţă mergem pe la doctori. Tot ce mâncăm de prin grădină… legumele, degeaba le spălăm, fiindcă sunt pline de cenuşa asta”, povesteşte Constantin Grecu, care locuieşte în Halânga, în ime-diata vecinătate a Termocentralei. „Nu mai putem trăi! Din cauza poluării, uneori nu ies din casă, nu pot să fac nimic, iar animalele refuză să mănânce. Asta suportăm de ani de zile şi nimeni nu ia o măsură. Tot au spus că rezolvă problema aceea cu instalaţia de şlam, dar până atunci, pe noi ne omoară. Nu ştim cui să ne adresăm”, ne-a spus Avram Pantelie, localnic din Halânga. Reprezentanţii Termocentralei de la Halânga nu au fost de găsit pentru a prezenta un punct de vedere oficial vis-a-vis de reclamaţiile ce li se aduc. Ei vor da însă socoteală pentru poluare comisarilor de la Garda de Mediu Mehedinţi. Cel puţin aşa susţine şeful acestei instituţii, Cătălin Tutilescu: „Am fost şi noi prezenţi la faţa locului când norul de praf provenit de la termocentrală a afectat zona. Am demarat o anchetă şi deocamdată nu vă putem spune nimic până nu vedem toate documentele societăţii”, a declarat comisarul-şef de la Garda de Mediu Mehedinţi, Cătălin Tutilescu.

"Suntem condamnaţi la moarte, suntem ai nimănui. O să ne îmbolnăvim de la praful ăsta pe care îl tragem în plămâni, dar cui îi pasă de noi? De exemplu, tot fumul de la cazane vine aici, spre noi, în special când e ceaţă, vânt puternic.", Constantin Grecu, localnic Halânga

Romag Termo, amenzi de 2,5 miliarde de lei vechi în ultimul an

Adjunctul şefului Gărzii de Mediu Mehedinţi, comisarul Mihai Nicolae, ne-a spus că numai în ultimul an Romag Termo a primit sancţiuni în valoare totală de 2,5 miliarde de lei vechi pentru că nu şi-a rezolvat problemele de mediu. Mai exact, cei de la Termocentrală nu au respectat termenele de retehnologizare prin care să reducă poluarea: „E vorba de termene nefinalizate. Spre exemplu, nu au montat la timp electrofiltre care să reducă poluarea în cadrul lucrării pe care au demarat-o în acest sens. Ne-au spus că au bunăvoinţă, dar nu au fonduri. Ultima sancţiune a fost aplicată acum două luni, în cuantum de un miliard de lei vechi. Apoi, prin martie le-am mai dat o altă amendă tot de un miliard de lei vechi şi înainte de asta le-am mai dat una de 500 milioane lei vechi. Le-au achitat pe toate”, ne-a explicat comisarul Mihai Nicolae. Acesta susţine că deocamdată nu s-a pus problema închiderii unităţii şi sistării activităţii. Cât despre poluarea cu zgura de cenuşă comisarul Mihai Nicolae a spus că nu este nocivă, în sensul că nu conţine particule radioactive. Deşi oamenii se plâng de diverse afecţiuni pulmonare, oficialul aseamănă norul de cenuşă al termocentralei cu praful firesc din deşertul Sahara.

Investiţia demarată rămâne în coadă de peşte

Autorizaţia integrată de mediu a termocentralei a expirat la sfârşitul anului 2008, dar unitatea a primit din partea Ministerului Mediului o dispensă pentru a rezolva problemele cu care se confruntă. Evaluată iniţial la aproape 140 de milioane de lei, instalaţia de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenuşii de la termocentrala situată la Halânga a sărit la nu mai puţin de 361,3 milioane de lei. Lucrarea a fost adjudecată de societatea comercială Confort SA aparţinând milionarului Georgică Cornu, care a declarat recent că a iniţiat procedura de insolvenţă a acestei firme. Investiţia a fost programată a se derula pe o perioadă de trei ani, execuţia lucrărilor demarând în 2009 şi urmând a fi terminată în 2012. Dar lucrările sunt întârziate. Oficialii RAAN, în cadrul căreia se află şi Romag Termo, au menţionat cu ceva timp în urmă că lucrarea a fost întârziată din cauze „obiective”, date de caracterul ei de investiţie nouă, care nu a mai fost realizată în ţară, având „concepţie cehă”.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...