Reportaj

Omul multifuncţional din scaunul cu rotile

Uneori, persoanele cu dizabilităţi ne pot preda adevăratele lecţii de optimism

Un mehedinţean imobilizat în scaunul cu rotile a uimit un oraş întreg prin multitudinea de lucruri pe care le poate face. Este cameraman, este agricultor, meşter şi mai ales, un artist deosebit, care cântă cu marile formaţii de muzică populară. Cu o istorie personală demnă de tot respectul, Neluţu şi-a găsit iubirea la limita dintre viaţă şi moarte. O adevărată poveste despre cum poţi să te ridici după ce ai fost doborât, pe larg, în acest reportaj…

Mehedinţeanul Neluţu Trandafir, acum în vârstă de 47 de ani, s-a născut în satul Titirleşi, ce aparţine de oraşul Baia de Aramă. În urmă cu 22 de ani el a fost victima unui teribil accident rutier. După săptămâni bune de spitalizare, Neluţu a scăpat cu viaţă. Medicii i-au spus atunci şi care este vestea tristă: nu va mai putea merge niciodată pe picioarele lui, ci doar cu ajutorul scaunului cu rotile. Păstrându-şi firea veselă, Neluţu a reuşit ca „din scaunul cu rotile” să fure inima Luminiţei, cu care s-a căsătorit ulterior. Rodul iubirii lor sunt două fetiţe Ana Maria Daria de 7 ani şi Ionela Andreea de 16 ani. Cum face bani un infirm să trăiască decent cu o soţie şi cu doi copii? În cazul lui Neluţu Trandafir este simplu. Bărbatul înzestrat cu o voce aparte continuă să cânte cum o făcea şi înainte, atât la festivaluri şi concursuri, cât şi la nunţi şi botezuri.

Omul multifuncţional

Fiindcă banii câştigaţi de aici nu sunt suficienţi, Neluţu şi-a omologat comenzi manuale la autoturismul Aro, prevăzut cu o remorcă şi a început să facă transporturi contra-cost pe oriunde e solicitat. Vestea s-a dus repede şi acum omul nu duce lipsă de clienţi. În paralel cu asta, Neluţu a pus în practică o altă metodă de a rotunji veniturile familiei. Şi-a cumpărat o cameră video cu trepied şi s-a apucat de filmat la nunţi, botezuri şi alte petreceri. În plus, nici când vine acasă nu-i place să lenevească, pentru că şi aici este de lucru. Ori în grădină pe la scos de cartofi ori la atelierul din ogradă. La sudură, s-a dus buful în sat că Neluţu este as. „Câştig lunar peste 20 de milioane de lei vechi pentru familia mea. Nu stau în amărâta de pensie, că n-am stare! Merg ba la o cântare, ba la o filmare, ba la un transport cu maşina. Am fost şi la scos de cartofi, dar de cele mai multe ori, acasă, mă ocup de şurubăraie şi de mecanică. De sudat, sudez şi pentru vecini dacă mă solicită!” povesteşte râzând Neluţu Trandafir.

Fetele lui tata îi calcă pe urme: sunt la şcoala de muzică

Ca să nu omor o fetiţă, am tras de volan cât am putut. Maşina s-a izbit violent de un stâlp de înaltă tensiune. Am fost dus la spital şi am scăpat cu viaţă. În spital am cucerit-o pe soţia mea. De acolo am plecat împreună şi împreună am rămas! Asta a fost soarta nostră...!

Într-o zonă mirifică, la poalele pădurii, se află gospodăria familiei Trandafir din Titirleşti. Cele două case solide, din care una cu etaj, se ridică semeţe către cer. De jur imprejurul lor vezi iarbă verde de gazon, iar în fundul curţii mormane de nisip şi pietriş, bolţari, balastieră şi nu mai puţin de trei fântâni. „Una e puţ american, dai la pompă şi iese apă. Lângă fântâna din apropierea casei vreau să fac piscina. Casa la etaj am ridicat-o fiind în scaun cu rotile. Am ajutat şi eu la betoane împreună cu soţia mea. Cea mai mare satisfacţie este atunci când vin cu Aro acasă şi familia mea mă întâmpină cu drag”, ne-a declarat Neluţu. Ionela Trandafir, fiica cea mare a lui Neluţu, îşi iubeşte tatăl ca pe ochii din cap şi apreciază strădania acestuia pentru bunăstarea familiei. O parte din banii câştigaţi de Neluţu au fost investiţi pentru ca ea să ajungă vedetă. De altfel, fata interpretează lejer la vioară „Rapsodia I” de George Enescu şi alte creaţii muzicale graţie cursurilor de vioară, canto şi teorie muzicală. „Ionela are până în prezent 9 viori, din care un Schroter vechi din 1850. Pe majoritatea le-am cumpărat, una sau două le-a primit cadou. Mă mândresc cu ea, căci cântă foarte bine şi la pian şi este foarte cuminte şi ascultătoare. Nici Daria, fata cea mică nu e mai prejos”, povesteşte gospodarul în scaun cu rotile.

„Acum suntem gorjeni din Mehedinţi!”

Familia Trandafir s-a stabilit cu domiciliul în judeţul Gorj de câţiva ani. Neluţu şi Luminiţa au hotărât să-şi dea fetele la o şcoală de muzică din Târju Jiu. Asta nu i-a făcut să-şi părăsească definitiv casa natală din Titirleşti. „Am plecat pentru fete. Le-am dat la Şcoala de Artă şi Muzică «Constantin Brăiloiu». Amândouă au primit diplomă de merit şi excelenţă. Cea mare a fost iniţiată la vioară de maestrul Marcel Parnica, iar acum de profesorul de muzică Ilie Cealîu. Să ştiţi că, spre deosebire de autorităţile din Mehedinţi, autorităţile din Gorj ne respectă mult mai mai mult. Eu sunt invitat să cânt cu Doina Gorjului sau cu Ansamblul Maria Tănase. Domnul primar Florin Cârciumaru ne-a dat o locuinţă socială, aşa că acum suntem gorjeni din Mehedinţi. Asta nu ne-a făcut însă să părăsim definitiv casa din Titirleşti şi Mehedinţiul”, ne-a mai dezvăluit Neluţu Trandafir. Întrebat de ce este mai tot timpul vesel, acesta ne-a răspuns: „Am un principiu în viaţă. Nu-ţi faci bine deloc dacă stai supărat şi te consumi. Mâhnit mai sunt şi eu, dar îmi trece repede şi o dau imediat pe glume! Am o familie minunată şi sunt un tată şi un soţ fericit. Pentru astea îi mulţumesc zilnic lui Dumnezeu!”, ne spune bărbatul. Mai în glumă mai în serios, Neluţu a ţinut să ne informeze că până în prezent „a rupt” în jur de 30 de scaune cu rotile în care a stat. Ne spune şi motivul : „Sunt cam năstaşnic din fire....!”

Povestea unui accident cumplit

La câteva zile după Revoluţie, pe data de 30 decembrie 1989, Neluţu Trandafir a suferit accidentul rutier în urma căruia a rămas pe viaţă în scaun cu rotile. În ziua cu pricina se afla la volanul maşinii pe care lucra. Este vorba de un camion cu care transporta alimente. Era zăpadă mare şi ningea. La un moment dat, pe raza comunei Ciuperceni-Dolj, i-au apărut brusc în faţa maşinii mai mulţi copii pe săniuţe. „Ca să nu omor o fetiţă am tras de volan cât am putut. Maşina s-a izbit violent de un stâlp de înaltă tensiune. Am fost dus la spital şi am scăpat cu viaţă. În spital am cucerit-o pe soţia mea. De acolo am plecat împreună şi împreună am rămas! Asta a fost soarta nostră...! ”

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...