Sub Lupă

Licitaţia pentru domeniul schiabil Transalpina, amânată până în iulie

Primarul Gabriel Năstăsescu dezminte categoric insinuările concurenţilor Acomin, care se tem că administraţia locală din Voineasa încearcă să favorizeze actualul partener din asociere

Pe 1 iunie a.c. expiră asocierea încheiată între Primăria Voineasa şi Acomin SA pentru exploatarea domeniului schiabil Ski Resort Transalpina (contract de asociere în participaţiune nr. 6.234 din 2 decembrie 2013, prelungit, ultima dată, prin act adiţional, în 19 decembrie 2016). Potrivit celor susţinute de primarul Gabriel Năstăsescu, administraţia locală lucrează la definitivarea documentaţiei de atribuire pentru scoaterea la licitaţie a administrării pârtiilor. Alesul a explicat că, în paralel, se lucrează şi la Planul Urbanistic General (PUG), precum şi la cel Zonal (PUZ) al domeniului, deşi din documentele oficiale emise chiar de către Consiliul Local (CL) Voineasa reiese că PUZ-ul ar fi fost deja întocmit cu mulţi ani în urmă. Una peste alta, interesul pentru preluarea administrării domeniului schiabil este mare, chiar şi Acomin fiind interesată de continuarea parteneriatului cu administraţia locală deşi reprezentanţii societăţii susţin că încă nu s-a luat o hotărâre în acest sens.

Acomin nu a decis încă dacă se va înscrie la licitaţie

Cel puţin doi întreprinzători, alţii decât Acomin, şi-au manifestat interesul pentru participarea la licitaţie. Unul dintre ei a declarat, în exclusivitate pentru “Săptămâna în Oltenia”, că este dispus să se angajeze la o înţelegere în urma căreia primăria să primească o redevenţă anuală de până la 250.000 de euro, în condiţiile în care, până acum, potrivit spuselor primarului Gabriel Năstăsescu, ea nu a depăşit 220.000 de lei. Deşi nu spun asta direct, ei se tem însă că înţelegerea cu societatea componentă a grupului Quasar, cel care a şi amenajat domeniul schiabil, este dorită în continuare de factorii locali de decizie din Voineasa, lucru ce va fi dovedit de modul în care va fi întocmită documentaţia de atribuire şi în care va fi organizată licitaţia.

Informaţiile obţinute de noi pe surse par a le îndreptăţi, într-o bună măsură, temerile. Primăria Voineasa vrea să includă în “caietul de sarcini” al licitaţiei o garanţie consistentă - fix 250.000 de euro, exact cât anunţase investitorul că e dispus să accepte redevenţa maximă pe care să o suporte.

“Încă nu am văzut nimic oficial. Dacă apare pe SEAP, vom studia şi noi şi vom vedea ce decizie luăm. În acest moment, nu putem comenta mai mult acest subiect”, ne-a declarat Ramona Fodor, reprezentantul Acomin, societate care a fost asociată cu Primăria Voineasa până în prezent şi administrator al domeniului schiabil Obârşia Lotrului - Transalpina.

“Caietul de sarcini încă nu este gata. Nu am stabilit totul, în detaliu, foarte clar. Este şi normal să trecem garanţii. Nu există nicio legătură între o eventuală datorie de recuperat a Acomin, spre exemplu, de la primărie şi garanţia respectivă. Ce pot să vă spun e că garanţia va fi exact cât redevenţa anuală calculată. Dar, atenţie, nu la licitaţie! Din momentul în care se va câştiga licitaţia, societatea câştigătoare va trebui să depună o scrisoare bancară sau o altă formă de garanţie în sensul acesta prin care noi să fim siguri că ne recuperăm banii. Licitaţia cred că va fi organizată efectiv pe la sfârşitul lunii iunie sau chiar jumătatea lunii iulie”.
- Gabriel NĂSTĂSESCU, primarul comunei Voineasa

Năstăsescu: “Garanţia va fi egală cu redevenţa stabilită la licitaţie”

Primarul Gabriel Năstăsescu dezminte categoric orice formă de favorizare a Acomin şi susţine că includerea garanţiei este o formă perfect logică de protejare a intereselor beneficiarului. “Caietul de sarcini încă nu este gata. Nu am stabilit totul, în detaliu, foarte clar. Este şi normal să trecem garanţii. Nu există nicio legătură între o eventuală datorie de recuperat a Acomin, spre exemplu, de la primărie şi garanţia respectivă. Ce pot să vă spun e că garanţia va fi exact cât redevenţa anuală calculată. Dar, atenţie, nu la licitaţie! Din momentul în care se va câştiga licitaţia, societatea câştigătoare va trebui să depună o scrisoare bancară sau o altă formă de garanţie în sensul acesta prin care noi să fim siguri că ne recuperăm banii. Licitaţia cred că va fi organizată efectiv pe la sfârşitul lunii iunie sau chiar jumătatea lunii iulie”, ne-a declarat primarul din Voineasa.

Alesul mai arată că şi elaborarea PUG-ului (coordonată de arhitectul Cristian Dinulescu) este în grafic, întârzierea cu care este adusă forma lui finală în dezbaterea opiniei publice fiind cauzată de faptul că ANRM nu a dat avizele necesare. “La ANRM am trimis de vreo trei ori cereri pentru avize şi nu ne-au venit nici până în prezent. Se lucrează la PUG, mai sunt detalii de pus la punct şi la el”, ne-a mai spus Gabriel Năstăsescu.

În ce priveşte viitoarele criterii de dezvoltare a construcţiilor din jurul pârtiilor, singurul mister îl constituie încă dacă există un PUZ valid încă din 2010, aşa cum reiese din cele susţinute de reprezentanţii aparatului de specialitate al CJ Vâlcea, sau trebuie actualizat şi acesta, aşa cum lasă de înţeles cei ai administraţiei publice locale.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...