Reportaj

Parcul Buila-Vânturariţa, devastat de împătimiţii off-road

Fără o pază suficientă, natura suferă din cauza iubitorilor de adrenalină

Zeci de împătimiţi ai curselor off- road din zona Horezu- Măldăreşti care au ignorat panourile informative de la intrările în Parcul Naţional Buila Vânturariţa, riscă să se aleagă cu dosare penale, dar şi cu amenzi destul de ridicate. Cei în cauză au uitat că se află în mijlocul unei arii protejate şi au turat motoarele la maxim pentru a se distra pe golul alpin. Din teribilism sau nu, tinerii dornici de senzaţii tari şi-au postat isprava pe Facebook, de unde asociaţiile de protecţie a naturii s-au autosesizat.

Natură distrusă din teribilism

Indiferent că vorbim de un parc naţional, de un areal protejat sau de orice alt colţ din natură, cei care aleg să îşi petreacă timpul liber ar trebui să ţină cont de respectarea acestui mediu şi de a nu vandaliza ce întâlnesc în cale. Răul produs naturii a fost cu atât mai mare cu cât nu doar drumul forestier a avut de suferit, ci şi dolinele şi golurile alpine, dar şi animalele şi plantele din zonă. „Nu s-au limitat doar la drumurile forestiere. Au intrat şi în păduri, pe golurile alpine, unde solul e foarte fragil. Mai mult, pe lângă gălăgia produsă şi distrugerile pe care le-au făcut, au făcut baie cu maşinile într-o dolină din golul alpin. Practic, au urcat cu maşinile distrugând terenul în creastă”, ne-a precizat Florin Stoican, preşedintele Asociaţiei Kogayon.

Protecţia zonei, realizată cu dificultate

Dacă au ştiut sau nu despre răul produs în zona în care au pătruns, cei de la Asociaţia Kogayon susţin că la orice intrare în parc, există tot felul de panouri informative care le aduc la cunoştinţă turiştilor ce este voie şi ce nu a se face în parc. „Pe fiecare traseu există panouri, tot felul de mijloace de informare care le aduc la cunoştinţă că se află într-un parc naţional. Din păcate, chiar dacă vorbim despre cel mai mic parc naţional din ţară, întins pe o suprafaţă de 5.000 de hectare, nu avem personal suficient pentru paza arealului protejat. Nu există decât zece angajaţi, dintre care cinci pentru pază. Este practic imposibil să asiguri protecţia zonei, având în vedere că sunt nouă intrări în parc”, a mai spus Stoican.

"Vor trebui să suporte consecinţele pentru faptele comise în Parcul Buila Vânturariţa, unde accesul cu mijloace motorizate este strict interzis.", Ştefan Păun, comisarul şef al Gărzii de Mediu Vâlcea

Voluntarii refac distrugerile produse

În asemenea condiţii, cel care până anul trecut a fost şi angajat al Parcului Buila, ne dezvăluie că s-au confruntat cu numeroase devastări nu doar ale naturii, cât mai ales a băncilor, a meselor, a panourilor informative. În permanenţă, susţine Florin Stoican, voluntarii participă la refacerea celor pe care le găsesc rupte, aruncate în râuri sau puse pe foc. „Există o muncă permanentă, mai ales că vorbim de 250 de km pe cele 19 trasee turistice, de două refugii şi nouă locuri de campare”, a conchis Florin Stoican.

Răspunzători pentru încălcarea legii

Cazul împătimiţilor off-road care au ales să îşi elibereze energia negativă în mijlocul naturii este singurul de acest gen cu care Parcul s-a confruntat. Chiar şi aşa, activitatea fiind interzisă, cei indentificaţi ca fiind din zona Măldăreşti-Horezu, vor răspunde în faţa legii, dar vor trebui să plătească şi amenzi. Sumele pentru persoanele fizice sunt între 5.000 şi 10.000 de lei, iar pentru persoanele juridice între 30.000 şi 60.000 de lei. „Vor trebui să suporte consecinţele pentru faptele comise în Parcul Buila Vânturariţa, unde accesul cu mijloace motorizate este strict interzis”, a precizat Ştefan Păun, comisarul şef al Gărzii de Mediu Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...