Leul a avut o evoluţie liniştită în perioada analizată, culoarul de tranzacţionare al raportului faţă de euro reducându-se, în unele şedinţe, sub jumătate de ban.
Cursul monedei unice a scăzut de la un maxim de 4,5507 la 4,5443 lei, iar la finalul intervalului media a fost stabilită la 4,5499 lei.
Tranzacţiile din ultima şedinţă a perioadei s-au realizat între 4,547 şi 4,553 lei. Moneda naţională nu a profitat de conjunctura favorabilă din regiune dar şi de cererea ridicată de titluri de stat româneşti, tendinţă care s-a manifestat în ultimele săptămâni.
În lipsa unor evenimente externe importante, care să influenţeze aversiunea faţă de risc a investitorilor, este de aşteptat ca euro să se menţină în apropierea nivelului de 4,55 lei.
Principalul pericol pentru leu este reprezentat de politica fiscală şi salarială a PSD-ALDE, care, conform ultimelor estimări ale Comisiei Europene, va duce la o majorare a deficitului bugetar la 3,5%, în condiţiile în care creşterea economică a României din acest an va fi de circa 4%, faţă de proiecţia guvernamentală foarte optimistă de 5,2%.
O ştire bună pentru cei cu credite în lei, nivelul dobânzilor menţinându-se la acelaşi nivel, cel puţin până spre sfârşitul anului. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunţat că majorarea dobânzii de politică monetară, care in prezent este de 1,75%/an, mai are de aşteptat, în condiţiile în care prognoza privind inflaţia pentru finalul acestui an a fost revizuită de la 1,7 la 1,6%, după ce la finalul lui 2016 estimarea era de 2,1%.
Odată trecut momentul alegerilor prezidenţiale din Franţa, Emmanuel Macron preluând oficial funcţia la Palatul Élysée, dolarul american a reînceput să se aprecieze pe pieţele internaţionale. Astfel, cursul acestuia a crescut până la 4,1876, dar a încheiat perioada la 4,1521 lei, când cotaţiile din piaţa valutară au fluctuat între 4,152 şi 4,164 lei, ca efect al mişcărilor speculative.
Moneda elveţiană şi-a continuat deprecierea faţă de euro şi a scăzut aproape de 1,10 franci/euro, nivel care se mai înregistra în septembrie trecut. În aceste condiţii, media a coborât până la 4,1483 lei, dar a urcat la finalul intervalului la 4,1603 leii.
Perechea euro/dolar s-a mişcat între 1,0854 şi 1,1022 dolari, maxim atins imediat după anunţarea victoriei lui Emmanuel Macron. La sfârşitul intervalului, euro se tranzacţiona între 1,0923 şi 1,0960 dolari.
Tranzacţiile de la finalul perioadei au fost influenţate de publicarea datelor privind inflaţia din SUA, unul din principalii indicatori luaţi în calcul de Rezerva Federală americană atunci când stabileşte nivelul dobânzii sale de politică monetară. Astfel, creşterea preţurilor a încetinit luna trecită la 2,2%, faţă de 2,7% din februarie, care a fost maximul ultimilor cinci ani.
În schimb, economia Germaniei, cea mai puternică a Europei, se arată a fi la fel de robustă ca de obicei. Aceasta a crescut în primul trimestru cu 0,6%, bazându-se pe consumul intern şi pe exporturi.
Analiza cuprinde perioada 9 – 15 mai.