Delicatese culinare la Casa Universitarilor din Craiova! Evenimentul a fost organizat de reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj. Toţi participanţii au venit cu bucate tradiţionale din zonele de unde proveneau, majoritatea fiind preparate din peşte.
Printre participanţi au fost localnici din Bârca, Dăbuleni, Calafat, Ghidici, Izvoare, Giurgiţa, Greceşti, şi reprezentanţi de la Forumul de Prietenie Româno – Macedonean din Băileşti şi Asociaţia Vlahilor din Bulgaria. Aceştia au pregătit bunătăţi tradiţionale. Organizatorii au declarat că a fost un bun prilej pentru a stabili o trainică legătură culturală între comunităţile rurale şi o ocazie extraordinară de a pune în valoare bucătăria tradiţională a judeţului Dolj, născută din sărăcia şi lipsurile bunilor şi străbunilor noştri, dar atât de diversă şi de gustoasă, încât îşi merită locul în galeria bucatelor care întregesc tabloul culinar tradiţional românesc.
Proiectul „Dolju-n bucate” a implicat îndeosebi comunitatea locală, cetăţenii fiind primii susţinători ai acestuia. În anul 2015, evenimentul de amploare s-a desfăşurat în holul central al Universităţii din Craiova, alături de zeci de studenţi voluntari şi localnici şi de reprezentanţi ai instituţiilor de cultură sau administrative din Dăbuleni, Bârca, Giurgiţa, Calafat, Pieleşti.
De asemenea, fotografiile făcute la acel moment au constituit şi prima expoziţie “La vatra cu bucate ca-n poveşti”. Deja oraşul Dăbuleni şi-a trecut în palmaresul cultural mai multe episoade “Dolju-n bucate”, în care gospodinele au gătit aşa cum făceau bătrânele lor, folosindu-se doar de ce aveau pe lângă casă. În trecut, „Dolju-n bucate” s-a organizat în colaborare cu localităţile Pieleşti, Calafat, Băileşti, Urzicuţa, Ghidici, Maglavit, Desa, Giurgiţa, Izvoare, precum şi cu Asociaţia Vlahilor din Bulgaria.