Pădurea de bujori din comuna doljeană Pleniţa este arie protejată din anul 2000, însă în fiecare an zeci de hectare sunt vandalizate. Autorităţile au pus afişe prin care îi avertizează pe trecători să nu rupă florile, dar degeaba.
Comuna doljeană Pleniţa a găzduit duminică tradiţionala „Sărbătoare a bujorului”. Evenimentul organizat încă din anul 1970, în luna mai, şi-a câştigat admiratori datorită rezervaţiei de bujori româneşti – Paeonia Peregrina. Anual, aici vin sute de turişti şi nu ratează ocazia de a distruge aceste flori protejate. Şi duminică o parte din petrecăreţi a plecat acasă cu bujorii pe care i-au rupt din pădure.
Bujorul se găseşte pe o arie naturală protejată de circa 50 de hectare din Pădurea Pleniţa. Dincolo de numeroasele legende, specialiştii susţin că bujorul de pădure, deşi este o plantă protejată de lege, apare din ce în ce mai rar. Ei spun că se impun măsuri pentru protejarea sa, în lipsa acestora existând riscul ca specia să dispară în câţiva ani din flora spontană a României.
Bujorii de la Pleniţa reprezintă o frumuseţe naturală a locului şi sunt unici în ţară. Ei nu trăiesc decât aici, în pădurea de la Pleniţa, iar orice încercare de a muta acest bujor în alt spaţiu natural a fost un eşec. Amenzile pentru distrugerea florei din aria protejată sunt între 6.000 şi 12.000 lei, însă niciodată nu a fost dată vreo astfel de sancţiune.
