La scurt timp după ce mai mulţi primari de localităţi vâlcene au semnalat cu îngrijorare că ninsorile neobişnuite pentru această perioadă din an căzute la sfârşitul lunii aprilie au afectat pomii fructiferi şi plantaţiile vegetale, senatorul PNL Romulus Bulacu i-a adresat o interpelare ministrului Agriculturii Petre Daea despre contabilizarea pagubelor şi stabilirea măsurilor reparatorii.
A nins abundent chiar şi în zone obişnuite cu asprimea iernii, dar nu atât de târziu. Ion Sandu, primarul comunei Perişani, remarca instalarea unei ierni “mai autentică decât în anotimpul ei”, timp de trei zile, în perioada 19-21 aprilie, în ţara Loviştei. “Zăpada căzută din abundenţă a creat multe probleme administraţiei locale şi locuitorilor din această localitate. Cele mai grave au fost lipsa energiei electrice timp de 30 de ore în toate cele 8 sate, distrugerea pomilor fructiferi din plantaţiile cetăţenilor care au fost rupţi de greutatea zăpezii în proporţie de peste 60-70%, înfometarea unor animale domestice din gospodăriile care nu mai au nutreţ, distrugerea culturilor de lucernă ce aşteptau deja cositul, viţa-de-vie, porumbul şi chiar cartoful alături de legume şi altele. În satele cu altitudine ridicată de peste 600 m, stratul de zăpadă măsura 40-50 cm. În urma tuturor acestor calamităţi, am informat consiliul local, Consiliul Judeţean Vâlcea şi vom transmite un Raport de sinteză către Instituţia Prefectului Vâlcea în care să se regăsească înscrise toate pagubele produse de zăpadă, în vederea obţinerii unor ajutoare de urgenţă care să fie acordate cu titlu de despăgubiri tuturor proprietarilor cu bunuri supuse calamităţii. Curios este faptul că din toate localităţiile aşezate la poalele Munţilor Cozia şi Făgăraş, la Perişani a nins cel mai mult”, a explicat Ion Sandu.
Îngrijorare maximă pentru şansele fermierilor de a mai obţine recolte în acest an
Marţi, 2 mai, Senatorul Romulus Bulacu a şi înregistrat o interpelare la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin care i-a expus situaţia pe scurt şi i-a solicitat ministrului Petre Daea să-i comunice în scris situaţia exactă a pagubelor raportate în localităţile vâlcene şi numărul de solicitări de despăgubiri primite de minister.
“Din primele analize, cele mai afectate sunt culturile de viţă de vie şi rapiţă, dar mai ales pomii fructiferi, care erau înfloriţi în această perioadă. Pagubele sunt mult mai mari, cu atât mai mult cu cât, fermierii trebuie să acopere costurile pregătirii pentru culturile anilor viitori, în timp ce profitul pentru acest an va fi la limita subzistenţei sau chiar inexistent.
Cu certitudine, fenomenele din ultima perioadă au produs daune mai mari decât cele din anii anteriori, din cauza intensităţii acestora - în sensul scăderii temperaturii până sub 0 grade, a intensităţii vântului, a cantităţilor foarte mari de precipitaţii - atât ploi cât, mai ales, a zăpezii.
Pe cale de consecinţă, domnule ministru, cu autoritatea de care dispuneţi, vă rog să-mi comunicaţi:
Care sunt culturile afectate şi suprafeţele aferente, la nivelul judeţului Vâlcea?
Câte solicitări de despăgubiri aţi primit la nivelul judeţului Vâlcea şi care este cuantumul acestora?
Ce măsuri va întreprinde ministerul pe care îl conduceţi pentru a veni în ajutorul fermierilor care au avut de suferit în contextul prezentat?”, se arată în interpelarea formulată de parlamentarul liberal vâlcean.