Ultima Oră

Inundaţiile generate de ploile abundente fac prăpăd în Vâlcea! Autorităţile judeţene şi locale, în alertă maximă

Bilanţul temporar al pagubelor înregistrează zeci de gospodării inundate, zeci de drumuri locale şi comunale afectate, poduri şi podeţe avariate sau distruse

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, precum şi comitetele locale şi structurile specializate ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “General Magheru” sunt de ore bune în stare de alertă maximă şi aşa vor rămâne şi în următoarele 24 de ore. Instituţia Prefectului a remis presei marţi, 9 mai, la ora 14:30, un prim bilanţ al pagubelor produse de precipitaţiile abundente căzute în ultimele 24 de ore, aşa cum au fost ele raportate în aceeaşi zi, între orele 06:00–14:00.

În oraşul Băbeni, a fost nevoie din nou de efectuarea unei breşe în digul de protecţie a pârâului Stăncălău pentru dirijarea controlată a apelor în canalul de fugă (gardă) al acumulării hidrotehnice Băbeni de pe râul Olt. Potrivit informaţiilor oficiale, până la ora precizată, cele mai afectate localităţi din mediul rural au fost comunele Lădeşti (Drumuri de interes local afectate în satele Chiriceşti, Olteanca, şi Cermegeşti şi un pod avariat peste torentul Găgeanca din satul Găgeni), Frânceşti (drumuri de interes local afectate; Pod tubular avariat), Milcoiu (drum de interes local avariat în satul Comanca) şi Orleşti (două gospodării inundate în satul Procopoaia, din care un beci cu infiltraţii de apă şi 30 de gospodării inundate în satul Orleşti. Şi apele pluviale au reactivat o alunecare de teren şi în Bărbăteşti, fiind afectată platforma drumului comunal DC 149, în punctul Băltăreţ. În comuna Popeşti, patru gospodării au fost inundate în satul Dăeşti şi alte cinci în satul Curtea. Şi o gospodărie din Şirineasa a necesitat intervenţia echipamentele pentru evacuarea apei.

Meteorologii avertizează că va continua să plouă, iar vremea se va răci sever

Bilanţul pagubelor produse de inundaţii pe raza judeţului Vâlcea este în curs de actualizare. Autorităţile rămân în stare de alertă, prognozele meteo avertizând că urmează o nouă răcire semnificativă a vremii şi precipitaţii mixte, pe alocuri chiar ninsori, în zonele montane. “Începând din după-amiaza zilei de marţi, 9 mai, şi până în a doua parte a zilei de miercuri, 10 mai, temporar va ploua, pe arii relativ extinse în sud şi sud-est şi local în centrul ţării, iar în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali, îndeosebi la altitudini mari, se vor semnala precipitaţii mixte. Ploile vor avea mai ales caracter de aversă şi vor fi perioade de timp în care vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi, posibil, grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 15 l/mp şi punctiform 25 până 30 l/mp. În intervalul menţionat, vremea va deveni deosebit de rece pentru această perioadă, iar în cursul dimineţilor, în special a celei de joi, 11 mai, se va produce brumă local în nord-vest, centru şi nord şi pe spaţii mai restrânse în restul teritoriului, cu precădere în zonele deluroase”, se arată în avertizarea postată pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Cod galben de inundaţii! Pericolul poate dura mai mult decât au prognozat hidrologii

Această situaţie ar putea conduce, pe cale de consecinţă, la prelungirea avertizării de tip cod galben de inundaţii, valabilă în intervalul 9 mai, ora 12:00 – 10 mai, ora 16:00, emisă luni seară de Institutul National de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). Avertizarea hidrologică este valabilă pentru toţi afluenţii Oltului din judeţele Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeş, Olt şi Dolj, precum şi pentru Călmăţui, Vedea - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu (judeţele Argeş, Olt şi Teleorman), Argeş - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Ilfov), Ialomiţa-bazin superior şi Prahova şi afluenţii săi (judeţele Dâmboviţa şi Prahova). “Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare în intervalul 09.05.2017 ora 15:00 – 10.05.2017 ora 06:00 pe unele râuri mici din judeţele: Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa. (...) Se menţionează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă. În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice”, arată INHGA.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...