Actualitate

Elevi de la Colegiul Energetic Râmnicu Vâlcea au vizitat o tabără de refugiaţi din Grecia

Noul periplu ştiinţific şi cultural al elevilor şi profesorilor vâlceni s-a desfăşurat tot în cadrul proiectului Erasmus+

În perioada 24 – 28 aprilie 2017, un grup de 5 elevi ai Colegiului Energetic din Râmnicu Vâlcea, însoţiţi de doamnele profesoare Codruţa Ţenea şi Elena Preoteasa au participat în Grecia la o nouă reuniune a proiectului ERASMUS+ “In A Far Away Land: Refugee Children”/ “Undeva departe: Copiii refugiaţi” (2016-1-TR01-KA219-033904_2).

Activităţile principale s-au desfăşurat la Şcoala PLATON M.E.P.E. din oraşul KATERINI, o şcoală modernă, cu tradiţie în privinţa derulării proiectelor europene, alături de reprezentanţii şcolilor partenere din Turcia, Portugalia, Italia, România.
Scopul principal al întâlnirii a fost organizarea de activităţi de învăţare despre refugiaţi, o problemă actuală şi atât de controversată cu care se confruntă Europa din zilele noastre.
Obiectivele prevăzute în desfăşurarea activităţilor au fost următoarele:
• Sensibilizarea cu privire la criza refugiaţilor în Europa şi dezvoltarea înţelegerii diferenţelor culturale;
• Promovarea echităţii, a coeziunii sociale, a cetăţeniei active şi a toleranţei;
• Dezvoltarea competenţelor de comunicare în limbi străine, sociale, civice, interculturale;
• Dezvoltarea abilităţilor de prezentare şi exprimare.

Interacţiune cu elevi sirieni, integraţi în învăţământ la o şcoală din Katerini

Programul pregătit de gazde a fost extrem de diversificat, îmbinând vizitele educaţionale (la Primăria oraşului Katerini sau la Inspectorate şcolare, de unde am primit informaţii interesante despre refugiaţii din Grecia şi, în special, din regiunea Katerini, dar şi despre politicile de integrare a acestora) cu workshop-urile internaţionale, în care fiecare ţară a prezentat materiale despre refugiaţi (jocuri interactive, filme, cărţi, poezii, reviste, e-books, chestionare etc.)
Punctul culminant al vizitei în Grecia l-a constituit interacţiunea cu copiii refugiaţi sirieni, integraţi în învăţământul de masă al unei şcoli primare din Katerini, dar şi vizitarea unei tabere de refugiaţi din regiunea Veria, în care elevii şi profesorii participanţi au avut ocazia să cunoască refugiaţi din Siria, cu vârste diferite. Aceştia au interacţionat, au socializat, au povestit cum au călătorit şi cu ce situaţii s-au confruntat atunci când au ajuns în Grecia. Elevii şi profesorii au reflectat asupra experienţelor prin care au trecut refugiaţii, au conştientizat situaţia în care se află aceştia, au dat dovadă de empatie şi au concluzionat că nimeni nu merită să trăiască în teroare şi nesiguranţa zilei de mâine.
Vizitele culturale în Parcul Katerini, oraşul Thessaloniki, situl arheologic Dion, drumeţia la poalele maiestuosului Munte Olimp, sălaşul zeilor panteonului grecesc, la fascinanta Mănăstire “Sfântul Efrem Sirul”, participarea la dansuri tradiţionale greceşti s-au împletit armonios cu celelalte activităţi, dar şi cu ospitalitatea sporită a acestui tărâm al eternităţii, leagănul culturii şi civilizaţiei europene, Grecia.
Prof. Elena Preoteasa
Prof. Codruţa Elena Ţenea

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...