Economic

Leul s-a apreciat pe final de aprilie

Leul a avut în aprilie un parcurs agitat, influenţat de politicile fiscale şi salariale ale PSD, dar şi de cererea ridicată de titluri de stat româneşti sau de alegerile prezidenţiale din Franţa.

Cursul euro a fluctuat între 4,5133 şi 4,5501 lei, pentru ca luna să fie încheiată la 4,5333 lei, mai jos cu circa 1,8 bani faţă de sfârşitul lunii precedente.

Finalul lui aprilie a fost caracterizat de stabilizarea euro în jurul pragului de 4,53 lei, în condiţiile în care investitorii s-au repliat, iar intrările mari de valută din prima parte a lunii, atunci când străinii erau foarte interesaţi de achiziţia de obligaţiuni cu scadenţe lungi, s-au redus semnificativ. În prima zi din mai, leul fluctua pe pieţele internaţionale între 4,536 şi 4,54 lei.

Cum situaţia din Franţa s-a calmat în mare măsură, prin intrarea în turul al doilea al prezidenţialelor a lui Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, iar investitorii nu mai sunt speriaţi de un eventual Frexit, riscurile pentru leu vin mai mult din interior.

Este vorba de politica fiscală şi salarială a PSD-ALDE, care are drept rezultat creşterea datoriei publice, implicit a deficitului bugetar cu riscul depăşirii pragului de 3%, acceptat prin tratatele UE.

Această perspectivă a determinat agenţia de rating Moody's să schimbe perspectiva ratingului România de la Baa3 pozitiv la Baa3 stabil, ceea ce în opinia analiştilor reprezintă un semnal de alarmă.

Dolarul american a încheiat luna cu o medie de 4,1453 lei, minim care nu a mai fost atins din noiembrie trecut, astfel că a scăzut cu peste 11,6 bani faţă de sfârşitul lui martie. Deprecierea a survenit în ultima parte a lui aprilie, în contextul alegerilor din Franţa.

La rândul ei, moneda elveţiană, considerată drept un ”refugiu” pentru vremurile tulburi, a testat constant scăderea sub rezistenţa de la 1,065 franci/euro, dar a încheiat luna la aproape 1,09. Aceasta s-a reflectat şi piaţa locală, unde aprilie s-a încheiat la 4,1837 lei, mai jos cu aproape 7,3 bani faţă finalul lui martie.

După primul tur al alegerilor din Franţa, euro s-a apreciat cu 2% în raport cu dolarul, urcând până aproape de 1,10, nivel care se înregistra în noiembrie, imediat după anunţul victoriei lui Donald Trump la prezidenţialele americane.

Multe pieţe europene au fost închise în prima zi de mai, astfel că perechea fluctua pe bursele internaţionale între 1,0857 şi 1,0947 dolari.

Cu prima şansă în al doilea tur al prezidenţialelor franceze, Macron, care este preferatul pieţelor, poate menţine în cazul unei victorii duminica aceasta euro pe o pantă ascendentă, în condiţiile în care Donald Trump se declară a fi adeptul unui dolar mai slab şi a dobânzilor scăzute, care să impulsioneze economia americană.

Analiza cuprinde perioada 24 – 28 aprilie.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...