Reportaj

Un loc unic

Satul construit de regele Carol al II-lea

Case vechi, construite la ordinul regelui, pe modelul satului românesc. Locuinţele se află în Dioşti, o comună din judeţul Dolj, un loc unic. Satul Dioşti din judeţul Dolj a fost distrus în urma unui incendiu în anul 1930, însă a fost reconstruit la comanda regelui Carol al-II-lea.

Localitatea Dioşti este situată la 40 de kilometri de Craiova şi a fost reconstruită la comanda regelui Carol al-II-lea. Oamenii locului povestesc că toate casele au fost construite în stil tradiţional românesc. Toate casele au ziduri groase de 60 de centimetri din cărămidă, iar toate detaliile arhitecturale au fost ridicate din lemn de stejar rezistent.

„Satul a fost distrus în urma unui incendiu în anul 1930. Prin aprilie 1930 a izbucnit un incendiu de la nişte copii lăsaţi acasă, în timp ce părinţii erau la câmp. Atunci se muncea cu caii, cu animalele, cu plugul, iar ei au dat foc la nişte coceni. Fiind şi un vânt mai puternic, a luat foc tot satul“, a povestit Paul Oprea, viceprimarul comunei Dioşti.

Locaţia este una de poveste, iar oamenii se mândresc că locuiesc într-o localitate ridicată de regele Carol al-II-lea. Au fost chemaţi cei mai buni arhitecţi din Bucureşti la faţa locului, iar sute de oameni au lucrat timp de un an la ridicarea caselor distruse în urma incendiului. Imobilele au fost construite în stil tradiţional românesc. Nu se mai găsesc în ziua de astăzi meşteri care să lucreze aşa bine.

„Casele sunt rezistente şi arată într-un mod aparte. Cărămida rezistă fără nicio problemă, iar acest lucru se vede cu ochiul liber. Cei mai buni arhitecţi din Bucureşti au lucrat la reconstrucţia satului“, a povestit un localnic.

„Proiectul a fost gândit de marele academician Dimitrie Gusti. Au fost făcute 26 de gospodării, fiecare într-un fel asemănător, cu 4, 5 şi 6 camere, cu foişor şi pridvor de lemn sculptat“, a povestit Dragoş Andreescu, coordonatorul proiectului „Monumentalist“.

Noul sat construit pe vremea regelui Carol al-II-lea a fost ridicat de fapt pe o singură stradă pe care se aflau 26 de case. Toate instituţiile comunei, biserica, şcoala, primăria, erau la capătul străzii. Exista curent electric, canalizare, dar şi alimentare cu apă. Toate aceste utilităţi erau un lux la vremea respectivă.

Comuna are 3.170 de locuitori. Este o localitate cu oameni modeşti. 141 de persoane beneficiază de ajutor social, iar tendinţa este în continuă creştere.


 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...