Exerciţiu de alarmare a populaţiei în caz de dezastru cu... clopotul bisericii. În 15 localităţi din judeţul Olt nu există sistem electronic de alarmare a populaţiei şi... angajaţii primăriei trag clopotele sau folosesc fluiere sau tobe.
Numai că, această zi a coincis cu ziua în care credincioşii au sărbătorit Izvorul Tămăduirii şi cu toţii au crezut că sunetele clopotelor au prevestit acestă sărbătoare şi nicidecum că a fost un exerciţiu de alarmare.
"Am auzit că a bătut clopotul, dar am crezut că bate pentru că e sărbătoare. E Izvorul Tămăduiriri. E sărbătoare mare", spune Mioara Dumitru, o localnică din Oporelu.
Primăria a achiziţionat doar o parte din sistemul de alarmare electronic, însă nu mai sunt fonduri pentru alte echipamente pentru ca sirena să funcţioneze, aşa că singura metodă de alarmare a populaţiei a fost clopotul bisericii.
"Alarmarea se va face prin parohiile din localitatea noastră, în număr de trei. Cu clopotul", spune Valerin Ion Burciu, primarul din Oporelu.
Potrivit unei situaţii prezentate de ISU Olt valabilă pentru anul 2016, nu au asigurate mijloace de alarmare (sirene) următoarele localităţi: sirene defecte - Movileni, Văleni, Făgeţelu şi Bărăşti; fără sistem de avertizare-alarmare - Baldovineşti, Bălteni, Bobiceşti, Călui, Crâmpoia, Dobrun, Ghimpeţeni, Grădinile, Oporelu, Perieţi, Sârbii-Măgura, Şerbăneşti, Tătuleşti, Vădastra, Vâlcele şi Valea Mare.