Sub Lupă

69 de percheziţii în opt judeţe

20 de suspecţi aduşi la DIICOT Craiova

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Craiova au făcut 69 de percheziţii domiciliare în opt judeţe ale ţării (Dolj, Gorj, Vâlcea, Argeş, Ilfov, Constanţa, Bacău şi Neamţ), în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice, respectiv acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, transfer neautorizat de date informatice, interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2012 - 2017, s-a constituit un grup infracţional organizat format din 60 de suspecţi, care a avut ca scop săvârşirea mai multor infracţiuni din sfera criminalităţii informatice.

În urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a constatat că o parte dintre membrii grupului infracţional organizat au instalat fraudulos (sub pretextul transferării pe un stick de memorie a fişierelor - imagine sau document - obţinute în urma scanării unor înscrisuri ori imprimării unor fişiere stocate pe stick) un program informatic (malware) în sistemele informatice folosite şi pentru servicii copy-shop de agenţi/subagenţi ai unor instituţii financiare străine ce efectuează transferuri internaţionale de bani, aflaţi de regulă în ţări din centrul şi vestul Europei (de ex. Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Norvegia etc.), sisteme informatice pe care au ajuns astfel să le controleze de la distanţă (malware îndeplinind mai multe funcţii, printre care remote-control şi keylogger).

Prin intermediul altui sistem informatic (de ex. telefon mobil) au fost introduse în sistemul informatic infectat/controlat de la distanţă date informatice nereale privind expedierea unei sume de bani de către un expeditor fictiv către un beneficiar real, care ridica banii de la un alt agent, de regulă din România.

Paguba a fost suportată fie de francizer (agentul/subagentul al cărui sistem informatic a fost efectiv controlat), fie chiar de către francizor (instituţia financiară), de regulă pentru sume de bani mai mari, raportat şi la bonitatea agentului/subagentului implicat. S-a reţinut că în perioada infracţională suspecţii au cauzat un prejudiciu de peste 4,8 milioane de euro.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova urmează să fie audiaţi un număr de 20 de inculpaţi.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...