La Ţară

Afacere cu ajutorul primit după inundaţii

Sinistraţii din Rast îşi vând casele făcute de Guvern

Casele făcute de Guvern pentru sinistraţii din Rast - Dolj au fost vândute sau părăsite. Este vorba despre 25 la sută din cele 800 de case noi construite.

În 2006, se năştea o nouă localitate în România, Rastul Nou, asta după inundaţii devastatoare. Mai mult de 800 de case au fost construite pe un deal, departe de malul fluviului. 300 de ANL, 10 de biserică şi restul de oameni, cu bani de la stat.

"De rău ne-au mutat de acolo, că dacă căzuseră casele. În preajma noastră, multe dărâmături. Şi ne-am mutat aici. E bine aici, dar tot mai bine era acolo", spune Dorina Dumitru, una dintre sinistrate.

După 10 ani, un sfert dintre casele din satul nou sunt părăsite. Multe au fost vândute pe preţuri de nimic, iar de la câteva s-au valorificat geamurile şi uşile şi chiar contoarele de electricitate. După ce au intrat în posesia acestor locuinţe, proprietarii au vândut geamurile şi uşile din termopan şi le-au înlocuit cu altele din lemn, pe care le-au asigurat cu scânduri de teama hoţilor.

Autorităţile locale susţin că în 2006, după inundaţii, s-au făcut situaţii înainte de a se decide câte case se vor construi. Oamenii au vrut iniţial să se mute în noul sat. Locuinţele au costat peste 15 milioane de euro, bani veniţi din fondul de rezervă al Guvernului şi din donaţii.

În aprilie 2006, Dunărea a ajuns la un debit istoric şi a rupt digul de la Rast. Apele au năvălit peste comună şi în câteva ore au acoperit aproape complet casele. Au fost evacuate de urgenţă peste 3.000 de persoane, care au stat apoi luni de zile în tabere de sinistraţi.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...