Politică

Ministrul de Externe, solicitat să prezinte strategia Guvernului privind soarta românilor din Marea Britanie după Brexit

Senatorul PNL Romulus Bulacu insistă ca dreptul sutelor de mii de concetăţeni la muncă, studii şi asigurări sociale să fie un obiectiv prioritar în negocierile cu Guvernul condus de Theresa May

Luni, 3 aprilie, senatorul PNL Romulus Bulacu i-a adresat o interpelare ministrului de Externe Teodor Meleşcanu care vizează măsurile pe care intenţionează să le ia Guvernul României pentru atenuarea efectelor generate de Brexit asupra imigranţilor români. Parlamentarul vâlcean atrage atenţia că numărul românilor aflaţi la lucru şi la studii în Marea Britanie este estimat între 400.000 şi 500.000, anual ei trimiţând în ţară aproximativ jumătate de miliard de euro. Senatorul solicită ca soarta acestora să devină un punct important pe agenda de lucru a Guvernului şi un obiectiv de negociere a României cu regatul insular.

“Marea Britanie şi Uniunea Europeană au dat oficial startul pentru Brexit. Scrisoarea prin care Marea Britanie a invocat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona a ajuns la Bruxelles. Ambasadorul Marii Britanii la Uniunea Europeană, Sir Tim Barrow, i-a înmânat pe 29 martie, preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea semnată de Theresa May, premierul Marii Britanii. În momentul în care Donald Tusk a acceptat scrisoarea, procesul Brexit a fost lansat oficial. Consiliul European urmează acum să trimită scrisoarea tuturor statelor membre. În următoarele săptămâni, experţi din restul de 27 de state membre vor analiza aceste linii de negociere, pentru a le perfecţiona până la Summitul de la sfârşitul lunii aprilie.
În UK există 3,2 milioane de cetăţeni imigranţi. Oficial, 236.000 de români muncesc legal şi trimit acasă, în fiecare an, aproape o jumătate de miliard de euro. Dar, potrivit numerelor de asigurare socială care s-au emis în Marea Britanie, în prezent ar fi între 400.000 şi 500.000 de români. Odată cu ieşirea din UE, aceştia nu ar mai beneficia de drepturi de lucru şi de asistenţă socială aplicată cetăţenilor statelor membre. Este posibil ca Marea Britanie să acorde în continuare dreptul de lucru cetăţenilor europeni care deja muncesc acolo. Este, de asemenea, posibil ca alte reguli legate de migraţie şi de dreptul de lucru să fie negociate de Marea Britanie cu fiecare stat în parte. În acelaşi timp, imigranţilor care nu au mai lucrat până acum în Anglia, li s-ar putea cere să aibă o slujbă garantată şi să facă dovada faptului că au bani să se întreţină o perioadă.
Studenţii nu vor mai beneficia de taxele de şcolarizare reduse, aferente studenţilor membrii ai UE şi ar putea plăti taxe mult mai mari, aşa cum se aplică acum celor care nu provin din ţari membre.
Schimbările care vor urma pentru imigranţii din Marea Britanie sunt departe de a fi clare, cu o singură excepţie, românii care-şi doresc să ajungă în Regatul Unit sunt pe cale să piardă o serie de drepturi. Soarta conaţionalilor noştri ar trebui să devină un punct important pe agenda de lucru a Guvernului.
Pe cale de consecinţă, Domnule Ministru, cu autoritatea de care dispuneţi, vă rog să-mi comunicaţi punctul dumneavoastră de vedere privind situaţia mai sus menţionată şi dacă aveţi o strategie în curs sau deja elaborată privind atenuarea acestor efecte generate de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană”, se arată în interpelarea senatorului Bulacu.

Aşa cum ne-a obişnuit deja, parlamentarul liberal vâlcean va face cunoscut opiniei publice şi răspunsul oficial pe care îl va primi. Tot luni, el a adresat interpelări şi ministrului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene – cu privire la strategia ministerului privind absorbţia fondurilor europene, respectiv ministrului Sănătăţii – cu privire la grila de salarizare a personalului medical. Romulus Bulacu este senator de Vâlcea din decembrie 2016 şi este membru al Comisiei Economice, de industrie şi servicii, respectiv al Comisiei pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului şi privatizare din camera superioară.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...