Localnicii din comunele Catane şi Rast din judeţul Dolj sunt disperaţi pentru că sute de hectare de teren sunt inundate încă de anul trecut. Aceştia se plâng că din această cauză culturile au fost distruse, iar animalele riscă să moară de foame.
„Apa este din toamna anului trecut, mai exact din luna noiembrie. În august am arat o cultură de floarea soarelui, însă acum putem să spunem că este compromisă în totalitate. Anul acesta vom avea pierderi de 3.000 de kilograme la hectar“, a spus Constantin Mladin, agricultor.
Nu s-au luat măsuri. Fermierii disperaţi au făcut demersuri pentru rezolvarea situaţiei la Primăria Catane, dar şi la ANIF, însă degeaba.
„Beneficiarii trebuie să plătească energie pentru a se putea face evacuarea apei. Oamenii nu au contracte cu noi, aşa că această operaţiune nu este posibilă“, a spus Ionel Muşuroi, inspector ANIF.
Oamenii au mai declarat că este nevoie de 40 de zile pentru a putea trage apa de pe terenurile şi păşunile inundate cu ajutorul pompelor de desecare. Primarii din localităţile din Dolj inundate (Rast şi Catane) au ajuns să facă haz de necaz şi susţin că sunt depăşiţi de situaţie.
„La noi, în comuna Catane, trebuie să vă simţiţi ca în Delta Dunării, după cum se poate observa, ne apropiem de peisajul din Deltă. Am ajuns să facem haz de necaz, însă oamenii sunt foarte supăraţi. O să îi rog şi pe ceilalţi colegi din alte comune să ne aprobe să facem turism, ne dotează cu vaporaşe şi câştigăm un ban din turism dacă pe agricultură suntem la pământ“, a declarat Marius Dinulescu, primar comuna Catane.
Sute de hectare de teren şi păşune au fost inundate şi în comuna doljeană Rast.