Nămolul de la staţia de epurare din Slatina, judeţul Olt, va ajunge pe terenurile agricole din judeţ, ca îngrăşământ. Şi pentru acesta fermierii nu vor plăti nimic. Potrivit unui acord cu Ministerul Agriculturii, conducerea Companiei de Apă Olt va oferi gratis acest nămol rezultat după purificarea apei.
Deja au apărut primii fermieri interesaţi. Specialiştii susţin că acest nămol, bogat în azot şi fosfor, face solul fertil, mai ales la culturile mari de porumb şi floarea soarelui.
“Avem discuţii purtate şi cu fermieri din zona Caracal pentru că şi acolo avem o staţie de epurare şi zona Corabia este interesată pentru că în zonă sunt fermieri care au culturi mari. Este foarte clar, acest ordin 344 specifică şi felurile de cultură la care sunt potrivite aceste nămoluri”, a declarat Cristi Bircea, directorul de calitate al Companiei de Apă Olt. Conducerea Companiei a solicitat ajutorul pedologilor pentru a vedea cât de bun este pentru sol.
“Prezintă foarte multe avantaje acest nămol. În primul rând, vorbim de aprovizionarea solului cu humus. Humusul este indicatorul principal pentru fertilitatea solului. Chiar constatam acum un an, doi, făcând o comparaţie între două perioade de timp de aproximativ 10 ani, că la nivelul judeţului Olt gradul de aprovizionare cu humus a scăzut cu aproximativ 40 la sută”, susţine Raul Rotea, pedolog.
În prezent, s-au semnat trei acorduri cu fermierii, însă foarte mulţi sunt interesaţi să procure acest nămol de la Compania de Apă. Anual, staţia de epurare a Companiei de Apă Olt produce 3.200 de tone de nămol.