Actualitate

La “Poarta Sărutului” din Târgu Jiu nu se vor mai oficia căsătorii

Cu prilejul comemorării a 60 de ani de la moartea lui Brâncuşi, primăria a fost sesizată de Radu Boroianu, şeful ICR, că opera artistului este un monument funerar

Conducerea Primăriei Târgu Jiu ia în calcul să nu mai oficieze căsătorii la Poarta Sărutului, după ce mai mulţi reprezentanţi ai mediului cultural au atenţionat asupra faptului că respectivul monument este unul funerar, ridicat în memoria eroilor din Primul Război Mondial, a declarat săptămâna trecută viceprimarul municipiului, Adrian Tudor.

Potrivit sursei citate, ultima sesizare în acest sens a fost primită joi, 16 martie, de la directorul Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, care a fost prezent la Târgu Jiu pentru a participa la manifestările ocazionate de împlinirea a 60 de ani de la moartea lui Constantin Brâncuşi. Radu Boroianu a atras atenţia asupra acestui fapt şi în urmă cu mai mulţi ani, pe vremea când era secretar de stat, autorităţile din Târgu Jiu continuând însă tradiţia începută acum aproximativ 12 ani.

“Nu este doar părerea domnului Boroianu în legătură cu acest subiect. Au mai fost discuţii de-a lungul timpului, oameni de cultură sau cu o anumită experienţă sau anumită pregătire în domeniu spun că nu ar fi normale aceste căsătorii la Poarta Sărutului. Noi, ca administraţie, va trebui să ascultăm toate argumentele în acest sens. (...) De-a lungul timpului, a apărut această cutumă, acest obicei în rândul populaţiei de a merge să se căsătorească la Poarta Sărutului, acum nu le putem interzice cetăţenilor nici să nu se mai sărute sub Poarta Sărutului. Fiecare a perceput monumentul aşa cum a considerat de cuviinţă. Este adevărat că este ridicat în cinstea eroilor neamului şi în acest sens părerea mea personală este că îl putem considera un omagiu, ca atunci când trăim o clipă fericită din viaţă să mergem lângă acest monument”, a spus Adrian Tudor.

Acesta a adăugat că va supune membrilor Consiliului ştiinţific din cadrul Centrului de Cercetare “Constantin Brâncuşi” sesizările legate de oficierea căsătoriilor, fiind aşteptate şi puncte de vedere din partea cetăţenilor.

“Noi avem un Consiliu ştiinţific al Centrului de Cercetare, unde sunt oameni cu pregătire în domeniu, de diferite profesii, dar care au tangenţă cu actul cultural, o să supunem atenţiei, aşteptăm şi alte puncte de vedere. E binevenită o astfel de dezbatere pentru că, în fond, este o provocare în tot ce ne-a lăsat Constantin Brâncuşi”, a adăugat Adrian Tudor.
De aproximativ 12 ani, reprezentanţii Primăriei Târgu Jiu oficiază căsătorii la Poarta Sărutului atât în noaptea de Revelion, cât şi de Dragobete.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...