Actualitate

STARS, calea spre inimile deschise ale Energeticului, a ajuns la final

Dezvoltarea durabilă este unul dintre conceptele care au cunoscut cea mai largă răspândire în ultimele decenii. Mai mult decât o „teorie”, o paradigmă, constituie o „viziune asupra lumii” care ghidează modul de cunoaştere al unui grup social pe o perioadă îndelungată, oferindu-i o bază de principii, obiective, reguli explicite şi tacite, realizări exemplare, metode relativ consensuale pentru identificarea problemelor şi găsirea soluţiilor.

Astfel, în spiritul acestor idei, Proiectul Erasmus + STARS, adică Specific Training Aiming at Renewable energies and Sustainability / Formare specifică urmărind energiile regenerabile şi dezvoltarea durabilă (Număr de referinţă: 2016-1-FR01-KA102-022859) are drept coordonator Coulomb Lycée Charles Augustin din Franţa şi parteneri şcoli din Marea Britanie, Danemarca şi România – Colegiul Energetic, Rm. Vâlcea.
În perioada 26 februarie-19 martie 2017, Colegiul Energetic a fost gazdă pentru 6 elevi care şi-au aprofundat cunoştinţele despre energia geotermală. În acelaşi timp, ca parte a programului de pregătire, se predau cursuri de limbă şi civilizaţie românească. În prima săptămână au fost prezentate tradiţii specifice acestei perioade din an - Mărţişorul - dar şi legende cu privire la zilele Babelor. Sistemul educaţional românesc şi noţiuni introductive despre evoluţia şi istoria limbii române s-au aflat, de asemenea, pe agenda săptămânii. Au urmat vizitele culturale la Castelul Bran şi la izvoarele de la Olăneşti.
În timpul vizitei de la Călimăneşti, elevii au aflat că dintre forajele existente pe malul drept al râului Olt, cele două din vecinătatea localităţilor Căciulata şi Cozia, sunt exploatate local. Apa geotermală este utilizată în cadrul unui grup de mai multe hoteluri, utilizate ca unităţi de tratament balnear, pentru încălzire, prepararea apei calde de consum şi pentru alimentarea piscinelor termale. Exploatarea potenţialului termic al apei geotermale se efectuează direct, prin distribuirea acesteia către consumatori. Elevii francezi au realizat materiale care au vizat avantajele şi dezavantajele exploatării energiei geotermale, utilizarea apelor termale în scop terapeutic, au învăţat, ghidaţi de profesorii Colegiului Energetic, modul de alcătuire şi funcţionare a diferitelor tipuri de pompe şi instalaţii de exploatare – au fost construite machete, pliante, postere etc.
Activităţile teoretice şi practice au fost completate de mai multe vizite culturale ce le-au prilejuit oaspeţilor francezi să cunoască tradiţiile, cultura, obiceiurile din regiunea noastră. Fie că au vizitat atelierele olarilor de la Horezu, Muzeul Trovanţilor de la Costeşti, Salina Ocnele-Mari, Uzina de la Ciunget, Grădina zoologică din Râmnic, Mănăstirile din zona Călimăneşti ori Sibiul, concluzia a fost aceeaşi: zona are un imens potenţial care, din nefericire, nu este cunoscut şi popularizat la adevărata lui valoare de către autorităţile locale.
Pentru noi, profesorii Colegiului Energetic, cele trei săptămâni de activitate în cadrul proiectului au fost o adevărată provocare, cuvintele postate în ziua plecării de Angele Vanbecelaere: “Vreau să le mulţumesc tuturor celor pe care i-am întâlnit de-a lungul experienţei mele în aceasta ţară minunată. Sunt foarte primitori şi m-am simţi foarte bine să vorbesc şi să îmi petrec timpul alături de voi. E ciudat să spun că am stat aici doar trei săptămâni, o parte din mine crede că au trecut doar câteva zile, alta spune că au fost mulţi ani. România e o ţară frumoasă şi sper că voi reveni în câţiva ani cu familia sau cu prietenii. Voi păstra România şi oamenii ei în suflet pentru mult timp”, fiind certitudinea că eforturile noastre au dat roade.
Prof. Codruţa Ţenea
(coordonatorul proiectului din partea Colegiului Energetic)
Prof. dr. Ana-Maria Udrescu

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...