Economic

Isărescu devine şi preşedintele Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială

Legea privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar a fost promulgată de preşedinţie deşi proiectul a fost virulent criticat pentru că acest for ar fi un supraguvern în care membrii au imunitate

Miercuri, 15 martie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, după ce proiectul, criticat la vremea lui pentru că ar asigura “imunitate” mai marilor din BNR, a fost trimis anul trecut parlamentului de şeful statului pentru reexaminare.

După ce proiectul a fost aprobat de guvern în 2015, în aprilie anul trecut, preşedintele Klaus Iohannis a trimis legea înapoi în parlament pentru reexaminare pentru că unele dintre dispoziţii erau “lipsite de previzibilitate şi de claritate”. Potrivit propunerii legislative, se va constitui Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială din reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului şi va funcţiona ca structură de cooperare interinstituţională, fără personalitate juridică, cu rolul de a asigura coordonarea supravegherii macroprudenţiale la nivel naţional.
Preşedintele Comitetului va fi guvernatorul BNR, iar organismul decizional al Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială va fi Consiliul General, format din nouă membri, respectiv guvernatorul, prim-viceguvernatorul, cei doi viceguvernatori şi economistul-şef ai Băncii Naţionale a României, preşedintele şi prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară şi doi reprezentanţi ai Guvernului, desemnaţi de primul-ministru.
De asemenea, directorul Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, instituţie cu responsabilităţi în procesul de soluţionare a situaţiei instituţiilor de credit aflate în dificultate, va participa la şedinţele Comitetului, fără a avea drept de vot.
Criticile la adresa legii au fost nenumărate. Principalele obiecţii vizau faptul că recomandările instituţiei ar fi de fapt obligatorii şi că acest comitet nu ar fi altceva decât un supraguvern în care membrii au imunitate.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...