Sub Lupă

Şocant!

Imagini cutremurătoare la Secţia de Psihiatrie din Gura Văii-Mehedinţi

Centrul de Resurse Juridice a vizitat inopinat în 8 şi 14 martie a.c. Secţia de psihiatrie din Gura Văii, judeţul Mehedinţi, şi a stabilit că cele 50 de persoane cu dizabilităţi intelectuale şi cu probleme de sănătate mintală închise în această secţie sunt lipsite de cele mai elementare condiţii de viaţă şi de tratament.

Centrul de Resurse Juridice a sesizat abuzurile, în scris, conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin (în subordinea căruia se află secţia), Consiliului Judeţean şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Mehedinţi (DGASPC), solicitându-le intervenţia de urgenţă pentru asigurarea accesului la servicii adecvate în comunitate.

“Condiţiile de viaţă sunt primitive şi degradante. Saloanele sunt pavate cu ciment sau cu ciment acoperit cu linoleum învechit, degradat, sunt dotate cu paturi metalice, dispun de ferestre degradate şi prevăzute cu gratii metalice. Unele saloane au noptiere metalice, degradate, insalubre. Paturile ruginite au saltele vechi, degradate şi murdare.”

“Pacienţii nu dispun de haine personale, majoritatea poartă aceleaşi haine timp de o săptămână, nu folosesc pijamale (dorm în aceleaşi haine pe care le poartă peste zi, timp de o săptămână)”, se arată în raportul CRJ.

Tot în raport se mai precizează: “Fiecare etaj dispune de un grup sanitar dotat astfel: 3 posturi w.c. turceşti, degradate, ruginite, 3 locuri de spălare. Nu există nicio separare între locurile de spălare, acestea sunt demarcate de câte o bordură de aproximativ 30 cm înălţime. Ţevile, gresia, robineţii sunt degradate, ruginite, avariate. La unul dintre grupurile sanitare atârnă un furtun, fără pară de duş. Nu există chiuvetă funcţională”.

Secţia este situată la marginea localităţii Gura Văii (judeţul Mehedinţi, la aproximativ 15 km de centrul municipiului Drobeta-Turnu Severin şi la aproximativ 3 km distanţă - pe un traseu relativ degradat - de drumul naţional ce traversează localitatea Gura Văii), la limita unei zone deluroase şi împădurite. Locaţia este izolată, dezolantă şi insalubră. Secţia este organizată într-un bloc părăsit, care a fost utilizat ca bloc de locuinţe pentru militarii genişti în urmă cu multe decenii. Accesul final spre secţia de psihiatrie se realizează prin traversarea unui pod metalic precar, îngust, lung de aproximativ 20 metri, pod ce traversează o vale insalubră.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...