Actualitate

Săptămâna acră sau murăturile, lux în cămară

Preţurile la „Bursa legumelor” din pieţele Severinului au luat-o razna

Chiar dacă grădinarii speră să dea lovitura în această toamnă, gospodinele abia dacă îşi permit să aşeze câte ceva în cămară. Cât de mari sunt preţurile legumelor, de ce zarzavaturile sunt aşa scumpe şi cum trăiesc „băieţii deştepţi” din agricultură, aflaţi dintr-un material realizat printre tarabe.

Gospodinele din Drobeta Turnu Severin care nu vor să se lipsească de tradiţionalele murături, trebuie să se controleze atent înainte la buzunare. Şi asta pentru că preţurile la legumele din pieţe au crescut enorm. Unele s-au dublat, altele chiar s-au triplat faţă de anul trecut. În aceste condiţii, majoritatea severinencelor ne-au spus că vor face murături mai puţine. „Ne limităm, nu putem să avem din toate câte ceva, sunt scumpe”, a declarat Ioana Popescu, o pensionară din Severin. „Anul acesta vom face doar câte un borcan de 3 kg de castraveţi şi unul de gogoşari de murături. Preţurile sunt foarte mari, după părerea mea, din cauza secetei”, ne-a spus altă gospodină, Maria Lupu. De cealaltă parte, legumicultorii de la tarabe susţin că preţurile lor nu sunt exagerate în raport cu munca depusă. Fiecare „grădinar” intervievat de noi, are povestea lui...

„Dimineaţa la 5 suntem în grădină, la treabă!”

"Din legumicultură trăim decent noi şi cei doi copii minori. Producem pe an, în total, în jur de 10.000 de euro, dar muncim zilnic de la 5.00 până la 11.00, apoi după amiaza de la 17.00 până se întunecă.", Geanina Cichinea

În piaţa agroalimentară din cartierul Crihala al Severinului vin ţărani cu marfă nu numai din Mehedinţi, ci şi din Dolj. Şi nu de o săptămână sau de o lună, ci de ani buni. Am întâlnit o familie de legumicultori din Piscu Vechi-Dolj.
Este vorba de Geanina şi Romică Cichinea care ne-au povestit că, anual, din hectarul de pământ pe care-l cultivă cu legume, câştigă în jur de 10.000 de euro. Însă munca, e muncă: „Pe jumătate din acest teren avem solar, restul e neacoperit. Din legumicultură trăim decent noi şi cei doi copii minori. Producem pe an, în total, în jur de 10.000 de euro, dar muncim zilnic de la 5.00 până la 11.00, apoi după amiaza de la 17.00 până se întunecă”, povesteşte Geanina Cichinea. Precupeaţa avea expuse la vânzare vinete cu 2,5 lei kilogramul, precum şi ardei capia şi gogoşar tot cu 2,5 lei pe kilogram. „Chiar dacă sunt ceva mai scumpe şi e criză, lumea cumpără. E drept că ceva mai puţin. Dar dacă ai marfă bună o vinzi repede. Păcat că nu prea mai există soiuri româneşti ca înainte. Nu prea se mai găseşte sămânţă, căci s-au desfiinţat Institutele de Cercetare. Păcat!”, ne-a spus la rândul său Romică, soţul Geaninei, care s-a ferit de aparatul de fotografiat. Lângă ei, la masa vecină se afla tot o „grădinăreasă” din Piscu Vechi. Eugenia Dianu, de 46 de ani vindea roşii cu 4 lei kilogramul: „Noi din asta trăim dragă! Lumea cumpără şi nu prea! O fi scump, dar şi cheltuielile noastre sunt mari!”, susţine femeia.

„Băietul deştept”

„Domnule, munceşti ai, nu munceşti, nu ai!” Cu aceste vorbe ne-a întâmpinat la taraba lui legumicultorul Liviu Seimen, de 41 de ani, din comuna Vânjuleţ-Mehedinţi. Bărbatul înalt şi solid ne-a spus că dacă anul trecut a vândut varză şi la 0,3 lei kilogramul, acum nu lasă preţul sub 2,5 lei pe kilogram: „Anul trecut era anul trecut! Nu era benzina peste 6 lei litrul, nu era uleiul scumpit şi multe altele... Să vedeţi ce preţ o să pun la conopidă. Va fi 10 lei pe kilogram. Cine nu cumpără, nu mănâncă! Asta este economia de piaţă!”, ne-a spus Liviu Seimen. Bărbatul ne-a povestit că are la el în comună 2 hectare de grădină pe care le irigă prin picurare. Iar sursa de apă este un puţ forat la mare adâncime care consumă curent electric „în draci”. Însă, pentru că se ţine de treabă are legume de toate felurile: varză, cartofi, ceapă, conopidă, morcovi, roşii etc. Băiat deştept, Liviu n-a scăpat nici prilejul să acceseze măsura 114 pe zarzavaturi. În acest fel, el primeşte anual pe o perioadă de 5 ani, un sprijin nerambursabil de 1.500 de euro.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...