Opinii

 

Investiţiile nu-şi revin!

În 2016, contribuţia investiţiilor la creşterea economică a fost zero.

În urmă cu două săptămâni, am introdus o propunere legislativă pentru sectorul privat. Obiectivul principal al legii este de a permite sectorului privat să decidă asupra unei părţi mai mari din ceea ce produce.

Pe scurt, propun reducerea contribuţiilor la angajator cu 7 pp, impozit pe profit 10%, impozit pe venit 10%. Efectul principal este că atât angajatorii cât şi angajaţii rămân cu mai mulţi bani în buzunar, pe care pot să-i investească, economisească sau consume.

Pe termen scurt, legea poate să fie văzută ca un stimul în economie. DAR, pe termen lung, legea reaşează motivaţiile de investire şi economisire atât pentru sectorul privat cât şi pentru sectorul public. Codul Fiscal reprezintă doar un reper în economie, la care se raportează toţi cei care participă la activitatea economică.

Datele pe 2016 arată că este nevoie să facem ceva pentru a stimula investiţiile, în special ale sectorului privat, în economie. În 2016, contribuţia investiţiilor la creşterea economică a fost ZERO. Mai mult, şi asta se vede şi pe grafic, creşterea reală a investiţiilor în 2016 a fost ZERO.

Şi ştiţi ce este mai grav? Creşterea salariilor din sectorul bugetar fără o reformă a administraţiei publice, creşterea salariului minim fără niciun fel de relaţie cu productivitatea, promisiunile de creşteri de pensii fără o reformă a modului în care se administrează acestea, ne garantează că în 2017 contribuţia investiţiilor la creşterea economică o să fie cel mult ZERO (scenariu optimist).

Ce se întâmplă cu investiţiile reprezintă reacţia automată a sectorului privat la creşterea cheltuielilor publice şi mai ales cele cu caracter permanent (salarii). Sectorul privat ştie că mai devreme sau mai târziu plăteşte prin taxe mai mari aceste cheltuieli şi nu doreşte să mai investească.

Pentru a face sectorul privat să investească, trebuie să reaşezăm Codul Fiscal în aşa fel încât să ofere motivaţiile clare sectorului privat pentru a investi. Primul pas îl reprezintă propunerea mea legislativă. Pasul doi, dereglementarea.

Grafic: PIB, Consum, Investiţii valoare reală. Sursa: INS

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...