Administraţie

Liceul–brand al Călimăneştiului, gaură neagră pentru bugetul Educaţiei

Au băgat o găleată de bani până acum într-un liceu care nu funcţionează, elevii fiind nevoiţi să înveţe în alte locaţii. Este vorba de Grupul Şcolar Economic din Călimăneşti, unde de cinci ani anul şcolar începe în cu totul alte locaţii decât în clădirea care poartă această denumire. Statul a investit până acum peste un milion de euro în această şcoală, dar ca să poată fi redeschisă mai e nevoie de încă pe atât.

De cinci ani, profesorii fac naveta între clase

Autorităţile din Călimăneşti aveau planuri mari în 2007 când s-au apucat de transformarea liceului din localitate într-un campus şcolar. Sperau să mărească şcoala prin adăugarea unei mansarde şi a unui corp nou de clădire în care să realizeze o bibliotecă virtuală. Doreau şi o nouă sală de sport, cămin şcolar cu garsoniere de cinci stele, dar şi un bloc de locuinţe. Deşi s-au apucat de toate, nu au terminat nimic încă, deşi întregul proiect, care valorează peste 100 de miliarde de lei vechi, ar fi trebuit finalizat încă din 2009. „Noi am încercat să oferim condiţii bune elevilor prin faptul că am reabilitat spaţiile în care trebuie să înveţe, însă în clădirea Grupului Şcolar Economic pur şi simplu nu se pot desfăşura activităţi didactice. Eu sper că va putea fi folosită în viitor. Acest liceu a fost un brand al oraşului şi al judeţului Vâlcea. Ne mândream cu faptul că acest liceu este singurul cu profil de alimentaţie publică şi turism din ţară. Noi am solicitat ajutor tuturor factorilor de răspundere şi sperăm să primim fonduri măcar pentru a conserva sau a termina lucrările de bază în aşa fel încât să nu asistăm în continuare la degradarea acestei locaţii”, spune Florinel Constantinescu, primarul din localitate.

Generalul Smeureanu nu e deloc mulţumit

Din păcate, la şcoală nu s-a prea făcut mare lucru. Din 2009 şi până acum nu s-a mai lucrat deloc, iar clădirea arată dezolant, fără geamuri şi fără acoperiş. Cel mai mult au de suferit elevii şi profesorii acestui liceu, nevoiţi să facă naveta între cele două locaţii unde au fost mutate clasele din liceu. Aproape 700 de elevi sunt îngrămădiţi în două şcoli din localitate, printre prichindeii de la grădiniţă sau gimnaziu. „13 clase le avem în şcoala de la Jiblea Veche şi încă 12 în corpul B al liceului. Elevii învaţă în două schimburi. Este greu cu activitatea desfăşurată în aceste două locaţii, pentru că nu sunt toţi elevii în acelaşi loc, iar activitatea nu poate fi desfăşurată la cotele cele mai înalte, dar sperăm că promisiunile pe care le primim în fiecare an se vor concretiza măcar în ceea ce priveşte clădirea liceului”, a precizat şi directorul Grupului Şcolar, Constantin Alexandrescu. Conducerea Inspectoratului Şcolar Vâlcea spune că vor mai fi acordaţi alţi bani pentru continuarea lucrărilor, deşi nu este mulţumită deloc de ceea ce s-a făcut până acum acolo. „Au fost daţi peste 40 de miliarde de lei şi nu se prea vede ce s-a făcut cu aceşti bani. În primul rând, acest proiect evaluat la acea perioadă la 100 şi ceva de miliarde de lei, să ne ierte Dumnezeu, o sumă cu care se pot face multe blocuri de locuinţe. Cu 100 şi ceva de miliarde facem cinci şase şcoli, nu una singură. Apoi este destul de discutabil cum Primăria din Călimăneşti închiriază diferite spaţii unor diferite facultăţi, fie ele sereleuri universitare, fie ele universităţi, iar elevii din Călimăneşti să facă naveta la Jiblea sau mai ştiu eu unde. Ar fi trebuit să se gândească la elevii de la Grupul şcolar din Călimăneşti şi apoi să aloce spaţiile diferitelor universităţi”, a precizat Florin Smeureanu, inspector şcolar general.
Pentru finalizarea lucrărilor la acest campus ar mai fi nevoie de cel puţin cinci milioane de lei noi, dar autorităţile din Călimăneşti vor trebui să se mulţumească cu 800 de mii de lei, căci atât a mai dat statul, iar până toamna viitoare lucrările trebuie finalizate, iar şcoala redeschisă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

22.09.2012 - 14:55alex:Pai de cand tot ziceti ca il faceti liceu ila mam ictisit apucativa odata de el ca am auzit ca au venit fondurile pt anul 2012 ca daca va apucati prin octombrie terminati parteru si e de ajuns decat sa ma duc pana la jiblea mai bn fac aici in la parter.Sper ca noul primar sa nu ne dezamageasca.

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...