Actualitate

România, învăţământ gratuit pe banii părinţilor

Analizele pentru înscrierea copilului la grădiniţă: părinţi jecmăniţi, sistem abramburit

Învăţământul în România este obligatoriu, dar nu şi gratuit. O ştiu bine toţi părinţii care au copiii la şcoală, iar cheltuielile încep încă de când odrasla merge la grădiniţă. De la rechizite, haine şi până la analizele medicale, obligatorii mai ales pentru copiii care merg la grădiniţele cu program prelungit, totul se susţine din buzunarul părinţilor.

În faţa acuzelor aduse de părinţi, reprezentanţii CAS şi ai Inspectoratelor Şcolare Judeţene o întorc „ca la Focşani” recunoscând că nu au bani de decontat pentru cerinţele fiecărei unităţi de învăţământ în parte. În plus, unii dintre aceştia se şi victimizează, susţinând că şi ei au plătit taxele nelegale pentru înscrierea propriilor odrasle în învăţământul şcolar sau preşcolar.

Şeful CAS, taxat de propriul sistem defect

Exudatul faringian şi examenul coproparazitologic sunt analizele fără de care un copil nu poate fi dus la o grădiniţă, mai ales cum sunt cele cu program prelungit. Sunt obligatorii, dar în cele mai multe cazuri nu şi gratuite. O recunosc şi reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate, care spun că, deşi medicii de familie ar putea să îi scutească pe părinţi de această cheltuială, în 99 la sută dintre cazuri ele nu sunt decontate de către CAS. „Aceste analize nu sunt decontate de către CAS. Aşa cum este în cazul societăţilor care solicită anumite analize medicale pentru angajaţi, şcoala sau grădiniţa care le solicită ar trebui să le plătească conform Legii 95/2006, dar de obicei ele sunt plătite de către părinţi. Mai sunt cazuri în care părinţii obţin bilete de la medicul de familie pentru efectuarea acestor analize care se pot deconta de către CAS, dar în mare parte, în 99 la sută dintre cazuri, aceste analizeze se plătesc. Şi eu le-am plătit pentru a-mi putea înscrie copilul la grădiniţă. Costă în jur de 20 de lei, pentru ambele analize - exudat faringian şi examenul coproparazitologic”, spune Alin Voiculeţ, directorul interimar la Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Vâlcea.

ISJ se spală pe mâini

Conducerea Inspectoratului Şcolar Vâlcea susţine însă că o unitate şcolară nu are fonduri pentru a putea plăti astfel de analize. „Ca orice mămică, când mi-am dus copilul la grădiniţă am făcut aceste analize pentru a demonstra că, din punct de vedere clinic, copilul este apt să meargă într-o colectivitate. La Sanepid am fost şi nu am plătit nimic. Acum nu ştiu care mai este situaţia, dar o grădiniţă cu siguranţă nu are fonduri pentru a putea achita aceste analize. Ar trebui făcut un protocol între Inspectoratul Şcolar şi Direcţia de Sănătate Publică în acest sens, pentru că unităţile şcolare nu au fonduri”, spune Adina Dobrete, inspector şcolar general adjunct la IŞJ Vâlcea.

DSP o dă cotită

Maria Murăruş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea, susţine de asemenea că aceste analize sunt gratuite dacă părinţii vin cu bilete de trimitere de la medicul de familie. Alta este însă situaţia dacă părinţii aleg clinicile particulare. Cele mai frecvente investigaţii solicitate pentru înscrierea la grădiniţă sunt exudatul faringian şi nazal, examenul coproparazitologic, dar şi un aviz de intrare a copilului în colectivitate din partea medicului de familie sau din partea pediatrului. Medicul de familie trebuie însă să dea avizul de intrare în colectivitate, în baza unui examen clinic, în care face o evaluare mai complexă a copilului, ce poate să includă şi anumite analize medicale. În acest caz, analizele obligatorii pentru înscrierea la grădiniţă pot fi gratuite, însă dacă ele se fac la cererea pacientului, se fac contra cost. Preţurile variază între 50 şi 100 de lei pentru cele două analize obligatorii la început de an şcolar, în funcţie de laboratorul ales. Vestea rea pentru părinţi este că, aşa cum au informat cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, va trebui plătită de către părinţi şi consultaţia la medicul de familie pentru înscrierea la grădiniţă, gratuite urmând a fi doar adeverinţele medicale eliberate atunci când copilul este bolnav.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...