772,97 milioane euro este totalul fondurilor europene atrase prin Programul Operaţional Regional (POR) în regiune, conform statisticii Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, pe exerciţiul bugetar european 2007 – 2013. Proiectele care au implicat individual sume foarte mari au ca beneficiari autorităţi publice locale (APL-uri). Nici la trei ani de la încheierea exerciţiului sursă de finanţare, investiţiile cele mai costisitoare şi complexe finanţate din bani europeni în Dolj şi Vâlcea nu au fost încheiate. Ba, mai mult! Se apelează repetat la bunăvoinţa autorităţii de management pentru prelungirea, la nesfârşit, a contractelor. Ce nu se spune public este faptul că, în acest mod, se consumă fonduri din bugetul european actual ce puteau fi folosite pentru noi proiecte.
În 28 februarie a.c. expira prelungirea acordată de AMPOR contractului de finanţare pentru proiectul “Pasaj denivelat pe Bulevardul Tudor Vladimirescu” din Râmnicu Vâlcea. Conform datelor furnizate de autoritatea de management, în ziua respectivă era deja în analiză solicitarea Consiliului Local (CL) Râmnicu Vâlcea o nouă prelungire a contractului pentru 31 iulie 2017, deşi stadiul de implementare al proiectului era de 99%.
Un alt proiect cu finanţare europeană din exerciţiul bugetar 2007 – 2013 care bate pasul pe loc în ciuda numeroaselor păsuiri acordate deja este şi “Reorganizarea şi amenajarea spaţiului public central din Municipiul Râmnicu Vâlcea”, al cărui stadiu de implementare este de 79%, conform AMPOR. Data limită până la care a fost prelungit printr-un nou act adiţional contractul de finanţare este 31 decembrie a.c. Despre “Reabilitare şi modernizare baza de agrement Ostroveni”, stadiu de implementare 58% şi solicitare de prelungire a contractului până la 31 decembrie 2017 nici nu mai vorbim... Şi Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea are de gestionat un proiect cu finanţare prin POR cu o situaţie delicată. Termenul de recepţie prelungit prin act adiţional de autoritatea de management pentru “Mirajul Oltului – Extinderea infrastructurii turistice de agrement a staţiunii Călimăneşti – Căciulata” este 30 iunie 2017, stadiul de implementare fiind de 89%.
CJ Dolj şi CL Craiova, în situaţii la fel de penibile
La nivelul întregii regiuni de dezvoltare SV Oltenia, stadiul de implementare cel mai critic (6%) în rândul beneficiarilor autorităţi publice locale (APL-uri) îl înregistrează “Centrul internaţional Constantin Brâncuşi – Centru turistic interactiv”, al cărui beneficiar este judeţul Dolj. La 31 decembrie 2016, la AMPOR se afla în analiză solicitarea beneficiarului de prelungire a termenului de recepţie cu doi ani, până la 31 decembrie 2018. În dificultate se află “Craiova Water Park – Complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din Municipiul Craiova”, proiect implementat în proporţie de 90%. Deşi are termen de recepţie 30 aprilie 2017, AMPOR precizează că şi pentru acest proiect CL Craiova va solicita prelungirea contractului. În contrast, deşi tot în întârziere faţă de contractul iniţial, se situează “Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova”, cu un stadiu de implementare de 99%, termen de finalizare al proiectului 31 august a.c. şi, cel puţin deocamdată, fără solicitare de prelungire.
Nici în Mehedinţi lucrurile nu au mers ca pe roate, “Reabilitarea Complexului Muzeul Regiunii Porţile de Fier şi valorificarea lui ca produs turistic”, având stadiu de implementare 77% şi termen (şi el prelungit) de încheiere a contractului 31 decembrie 2017.
Pe aceeaşi temă citiţi şi:
http://saptamana.net/articol/10181-valcea-la-mila-pasuirilor-acordate-de-autoritatea-de-management-pentru-por