Temerile legate de faptul că guvernul coaliţiei PSD-ALDE nu va reuşi să ţină în frâu deficitul bugetar, în condiţiile în care încasările din ianuarie au fost mai mici decât cele prognozate, dar şi spectrul unei împărţiri a Uniunii Europene în ţări de prima şi a doua mână, au pus presiune pe leu, care s-a depreciat faţă de principalele valute.
Euro testa de circa două săptămâni pragul de 4,53 lei, astfel că media a crescut la 4,5328 lei, maxim care nu a mai fost atins din 2 februarie.
Ultima şedinţă a intervalului a adus o medie de 4,5323 lei, tranzacţiile realizându-se între 4,528 şi 4,535 lei.
Comisia Europeană a estimat pentru acest an o creştere a deficitului bugetar al României peste limita de 3%, urmare a creşterilor salariale, dar şi crearea posibilităţii aleşilor locali, prin OUG 9, să depăşească fără griji sumele bugetate, ceea ce lasă din nou loc abuzurilor şi furturilor din banii comunităţilor. În acelaşi timp, datorită scăderii încasărilor, investitorii privesc cu mai multă atenţie evoluţiile economiei locale, ceea ce se va reflecta în menţinerea euro, în următoarele luni, peste pragul de 4,5 lei.
Pe de altă parte, factorii externi vor crea presiune asupra cursului. În prim plan se află Rezerva Federală americană, care este aşteptată să majoreze, pentru a treia oară din 2008, an în care a început criza economică, dobânda sa de politică monetară la jumătatea acestei luni. Până la sfârşitul anului se anticipează un salt al dobânzii-cheie de la 0,50 – 0,75, în prezent, până la 1,4%.
Nu trebuiesc uitate alegerile parlamentare sau prezidenţiale din Olanda, Franţa şi Germania, care ar putea aduce la putere partide populiste sau euro-sceptice, care vor crea dificultăţi monedei unice, implicit celor aflate la marginea ei.
Cursul dolarului american a avut o evoluţie constant ascendentă, de la 4,2610 lei, la începutul intervalului, la 4,3012 lei, în 3 martie, pentru ca la finalul acestuia, media să fie stabilită la 4,2804 lei, într-o şedinţă în care cotaţiile au fluctuat între 4,258 şi 4,291 lei.
Media monedei elveţiene, care s-a tranzacţionat pe pieţele internaţionale între 1,064 şi 1,072 franci/euro, a fluctuat între 4,2384 şi 4,2530 lei.
Perechea euro/dolar a scăzut de la 1,063, la începutul perioadei, la 1,0495, pentru ca la finalul ei să fluctueze înre 1,0577 şi 1,064 dolari. Evoluţia a fost determinată de declaraţiile preşedintei Fed, Janet Yellen, privind posibilitatea majorării dobânzilor din SUA.
Pieţele aşteaptă acum întâlnirea de joi a conducerii BCE, unde ar putea fi luate decizii importante de politică monetară.
Analiza cuprinde perioada 28 februarie – 6 martie