Economic

Reţea de staţii de alimentare auto cu gaz natural comprimat, implementat în România de Antares Group

Cătălin Valuţanu, Grupul Antares Râmnicu Vâlcea: Am obţinut o finanţare pentru o reţea de gaz natural comprimat, în total vor fi 10 staţii

Până în 2020, în conformitate cu Directiva 94/2014, în România se dezvoltă o reţea de staţii de alimentare a vehiculelor cu gaz natural comprimat, se arată într-un comunicat transmis de Asociaţia Producătorilor şi Utilizatorilor Gazului Natural Comprimat – CNG România.

„Denisson Energy SRL (coordonatorul proiectului şi membru al Antares Group Rm. Vâlcea) şi Asociaţia Producătorilor şi Utilizatorilor Gazului Natural Comprimat – CNG vor implementa în România, în perioada 2016-2019, un proiect cofinanţat de Uniunea Europeană prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF – Connecting Europe Facility)”, se arată în comunicat.

Proiectul - denumit „CNG ROMÂNIA: Initial Market Deployment of a Refuelling Station Network along the Core Network Corridors” - are un cost estimat de 5,21 milioane de euro şi beneficiază de o contribuţie nerambursabilă de până la 4,43 milioane de euro din partea Agenţiei pentru Inovare şi Reţele (INEA) din cadrul Comisiei Europene.

Acţiunea are două obiective specifice. Primul este implementarea pe piaţă a primei reţele de staţii de gaz natural comprimat (GNC) constând în 9 puncte de alimentare a autovehiculelor de-a lungul Coridoarelor Reţelei Centrale de drumuri TEN-T din România (coridoarele Orient Est-Med & Rin Dunăre). Reţeaua de staţii GNC va fi implementată în jurul nodurilor importante ale reţelei centrale pentru a acoperi în mod simultan posibila cerere pentru transportul de lungă distanţă şi pentru cel urban. De asemenea, va asigura o distantă rezonabilă până la staţia următoare pentru traficul domestic şi transfrontalier.
Lista orientativă a locaţiilor include oraşele Arad, Bucureşti, Constanţa, Craiova, Deva, Drobeta Turnu-Severin, Piteşti, Sibiu şi Timişoara.

Cel de-al doilea obiectiv este de a susţine, pe baza implementării Acţiunii, pătrunderea pe piaţă şi implementarea GNC-ului în România. Acest obiectiv va fi îndeplinit prin creşterea cererii şi vizibilităţii în ceea ce priveşte atât GNC-ul, cât şi reţeaua de staţii, prin stabilirea şi optimizarea relaţiei afacere-client şi prin identificarea şi îndepărtarea barierelor administrative şi legislative.

Pionieratul în domeniu a constat într-o investiţie de 3,2 milioane de euro, realizată la Râmnicu Vâlcea în decembrie 2015 de grupul Antares. Investitorul a inaugurat la acea dată prima staţie de alimentare cu gaz natural comprimat din România, amplasată pe E81, achiziţionând totodată şi prima flotă de 20 de autobuze ce funcţionează cu GNC. Anul trecut, în luna noiembrie, grupul Antares a inaugurat, cu o investiţie de 130.000 de euro, prima staţie ITP pentru autovehiculele ce funcţionează cu gaz natural comprimat, în aceeaşi incintă în care a fost dezvoltată şi singura staţie publică de alimentare cu GNC pentru vehicule.

„Lipsa actuală a infrastructurii de alimentare reprezintă principala barieră în calea dezvoltării pieţei de GNC de la noi din ţară şi, în consecinţă, România este singurul stat continental membru al UE fără o piaţă pentru vehiculele care funcţionează cu gaz natural comprimat. Utilizarea gazului natural comprimat ca alternativă la carburanţii clasici reduce substanţial costurile cu transportul, aducând beneficii importante pentru mediul înconjurător datorită emisiei mult reduse de dioxid de carbon”, precizează Asociaţia CNG România.

Gazul natural comprimat reprezintă o soluţie “matură”, iar planurile Grupului Antares Râmnicu Vâlcea vizează extinderea reţelei de gaz natural comprimat la 10 astfel de staţii, potrivit lui Cătălin Valuţanu, business developer manager în cadrul Grupului Antares Râmnicu Vâlcea, invitat la ZF Power Summit 2017.

“Spre deosebire de electricitate, gazul natural comprimat este o soluţie matură, este o tehnologie gata de aplicat şi se găseşte inclusiv în directiva europeană care promovează infrastructura de carburanţi alternativi, alături de hydrogen şi de electric”, a spus Cătălin Valuţanu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

11.06.2017 - 16:56Roxana:Un grup care isi trateaza angajatii foarte prost..sunt doar cativa care isi iau salariul la timp, conducerea si cei cu pile la conducere. Restul mai asteapta cateva luni după salariu. Suntem in iunie si abia s-a dat o parte din salariul de pe aprilie. Investitia asta e o mare gaura neagra, au inceput sa plece din ce in ce mai multi angajati, iar tot orasul stie ca nu dau salariile la timp. Sunt nevoiti sa angajeze personal din comunele din judet ca nu de mai duce nimeni din oras sa de angajeze la ei.

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...