Politică

Colegiile electorale din Oltenia, ultima strigare

Într-o regiune în care social-democraţii au deţinut întotdeauna poziţia de forţă, Vâlcea tinde să devină atipică prin perspectiva unei egalităţi între cele două mari forţe componente ale Uniunii Social Liberale. În cele nouă colegii existente în judeţ, PSD şi-a nominalizat patru persoane, PNL tot patru candidaţi, în timp ce UNPR-ul îşi salvează onoarea prin prezenţa în colegiul Bălceşti a „pesedistului dezertor”, deputatul Constantin Mazilu. În acelaşi colegiu cu Mazilu ar putea să apară surpriza în persoana lui Dan Niţu, lider al PNL Vâlcea, care îşi doreşte să candideze ca şi independent pe aceeaşi zonă cu progresitul „vopsit” Mazilu. Împărţeala din Mehedinţi demonstrează însă menţinerea pe loc fruntaş a PSD-ului, partidul lui Ponta adjudecându-şi pentru alegerile următoare patru candidaturi pe tot atâtea colegii, în timp ce liberalii au fost nevoiţi să se mulţumească cu două.

Şoc în sistem – liberalul Niţu candidează împotriva progresistului Mazilu

Protocolul încheiat între PSD şi UNPR, prin care progresiştilor li s-a garantat un număr de 30 de colegii în care vor candida cu sprijin USL, ar putea să se dovedească o armă cu două tăişuri pentru tabăra USL Vâlcea. În colegiul Bălceşti, adjudecat în urmă cu patru ani de deputatul Constantin Mazilu, un alt politician puternic intenţionează să îşi facă loc: liberalul Dan Niţu. Om de afaceri cunoscut în Vâlcea, dar nu numai, Niţu a anunţat că este dispus să candideze chiar şi independent pentru funcţia de deputat în colegiul Bălceşti. „Voi candida independent la alegerile parlamentare pe colegiul Bălceşti. Eu consider că trebuie să fiu consecvent în politică şi, chiar dacă nu voi câştiga, vreau să ies onorabil din această confruntare politică”, a declarat Dan Niţu pentru Săptămâna în Oltenia.

Bătuţi în cuie şi aspiranţi noi şi vechi

Protocolul intern al USL prevede ca pe colegiile reprezentate deja de parlamentari ai Uniunii Social Liberale să nu se mai poarte negocieri privind desemnarea unui al candidat. Astfel, „bătuţi în cuie” par a rămâne: Vasile Bleotu (PSD) – deputat Colegiul Drăgăşani, Laurenţiu Coca (PSD)– Colegiul Senatorial Drăgăşani – Bălceşti, Aurel Vlădoiu (PSD) – deptat Colegiul Horezu, Cristian Buican (PNL)– deputat Colegiul Brezoi. Descoperit pentru uselişti a rămas Colegiul Senatorial Brezoi-Horezu, ocupat anterior de Emilian Frâncu, ales primar al Râmnicului, dar şi mult râvnitele colegii din Râmnicu Vâlcea deţinute de reprezentanţii PDL. Printre liberalii care aspiră la o candidatură la unul din colegiile ce nu fac obiectul protocolului intern al uniunii se numără: consilierul judeţean Victor Stănculescu, fostul director al Finanţelor Publice vâlcene, Aristotel Ungureanu, şi Adrănel Cotescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Dolj: 6 candidaţi PNL, 9 PSD-UNPR

În Dolj situaţia pare de asemenea tranşată, chiar dacă unele disensiuni între aliaţii de circumstanţă PSD-UNPR vor mai exista. Pe cele 15 colegii s-a căzut de acord ca liberalii să îşi desemneze şase candidaţi, în timp ce coabitarea de moment între social-democraţi şi progresişti duce la ocuparea cu candidaţi cel puţin a altor nouă colegii uninominale. Pe de altă parte, blocarea iniţiativei de modificare a legii electorale iniţiată de liberali a dus la o situaţie în care numărul de parlamentari se va mări, iar uşa către accesul în cele două camere ale legislativului este deschisă şi partidelor de buzunar cu lideri de gen Dan Diaconescu sau Mihai Răzvan Ungureanu. „În Dolj, situaţia este OK. Protocolul de repartizare a candidaturilor a fost respectat. Pentru noi, cei din PNL, este chiar bine, înregistrăm o creştere de la trei colegii deţinute la şase în care ne putem baza pe sprijinul colegilor din USL. Discuţii au fost în special pe colegiile ocupate de PD. PSD+ UNPR deţin în total nouă colegii în care voravea candidaţi. Nu cred că va exista candidat PC în Dolj. Sigur, PD există încă în Dolj, dar cred că au mizat prea mult pe disensiunile existente la nivelul USL între partidele componente. Iată că nu au fost astfel de probleme. Strategia lor următoare va fi, probabil, să iniţieze campanii de defăimare ale candidaţiilor USL pe fiecare colegiu în parte. Pentru ei va fi ideal dacă noi nu reuşim să obţinem 50%+1 vot pe fiecare colegiu”, explică liderul de grup al liberalilor din Senat, Mario Ovidiu Oprea.

Conflictul Olguţa-Solomon, tranşat prin plecarea lui Solomon

Cum social-democraţii vor trebui să facă pace cu progresiştii lui Gabriel Oprea, conflictul Lia Olguţa Vasilescu-Antonie Solomon desfăşurat în Cetatea Banilor va trebui să îşi găsească sfârşitul înainte de bătălia electorală din noiembrie. Deşi nu comentează direct acest aspect, senatorul Oprea consideră că este posibilă o plecare intempestivă a ex-primarului Antonie Solomon în tabăra partidului lui Dan Diaconescu. „Menţinerea legii electorale în modul în care au dorit cei de la PDL nu face decât să deschidă uşa Parlamentului pentru PP-DD şi alte partide. PP-DD nu are o structură de temut în Dolj. Este de aşteptat să primească pe oricine. Este greu într-adevăr să ştergi ecourile duelului electoral din vară dintre Antonie Solomon şi Olguţa Vasilescu”, a comentat Mario Oprea, trasând şi un posibil itinerariu al fostului primar al Craiovei.

PSD, partea leului în Mehedinţi

La Mehedinţi, în cele 6 colegii parlamentare existente, 2 pentru Senat şi 4 pentru Camera Deputaţilor, PSD va avea patru candidaţi, iar PNL doar doi. UNPR şi PC au fost excluse din start de la împărţeala „ciolanului” dată fiind slaba reprezentare a celor două partide în judeţ.
„La noi, la Mehedinţi, s-a stabilit ca PNL plus PC să aibă candidaţi în 2 colegii, iar PSD plus UNPR în patru colegii. Aşa s-a hotărât la nivel naţional. PC nu va avea niciun colegiu, pentru că nu vor avea în niciun judeţ cu mai puţin de 7 parlamentari. Dumnealor au 20 de locuri pe ţară”, ne-a declarat Liviu Mazilu. Liberalii care vor candida sunt Viorel Palaşcă. Acesta este deputat. El va mai candida tot ca deputat şi tot în Colegiul III, zona Strehaia. Celălalt liberal care va candida pentru un post de senator este Liviu Mazilu, preşedinte PNL Mehedinţi şi vicepreşedinte la CJ Mehedinţi: „Nu confirm nici nu infirm informaţia dumneavostră. Vom vedea!” ne-a declarat ieri Liviu Mazilu. Preşedintele PSD Mehedinţi, Adrian Duicu, ne-a spus că organizaţia judeţeană pe care o conduce a obţinut 4 posturi eligibile de parlamentari din care un post de senator şi trei posturi de deputat. Cele pentru Camera Deputaţilor vor fi în colegiile 1, 2 şi 4, iar pentru Senat în colegiul 3. „Deocamdată, Biroul Permanent Judeţean nu s-a întrunit să stabilească numele candidaţilor. Vă asigur că vor fi persoane compatibile care se bucură de popularitate şi care vor câştiga sigur acolo unde vor candida”, ne-a declarat Adrian Duicu. Acesta ne-a mai spus că deputatul Nicolicea Eugen din Colegiul IV, care ulterior a trecut la UNPR, nu va mai fi candidat la parlamentare în Mehedinţi, ci „poate în alt judeţ”.
Numele vehiculate de pesedişti drept candidaţi la parlamentare sunt Marius Screciu, Petre Daea, Costache Nistor şi Alexandru Borugă. De cealaltă parte, deputatul PDL de Mehedinţi, Doiniţa Chircu a menţionat că în formaţiunea politică pe care o reprezintă nu s-au făcut negocierile pe colegii. Unele surse susţin că persoanele din PDL Mehedinţi care vor candida sunt Mihai Stănişoară, Doiniţa Chircu, Marius Bălu, Andi Nodiţ, Mircea Grosu şi Adrian Drăghici.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...