Politică

Deputatul Eugen Neaţă propune reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani pentru locuitorii din zona Platformei Chimice Rm. Vâlcea

Deputatul Eugen Neaţă a depus la Comisia pentru muncă şi protecţie socială un amendament prin care propune modificarea art. 65 alin. 5 din Legea 263/2010 privind Sistemul unitar de pensii. Iniţiativa legislativă a parlamentarului vâlcean vizează posibilitatea pensionării anticipate cu 2 ani a persoanelor care au locuit cel puţin 30 de ani, pe o rază de 8 km în zona afectată de Platforma Chimică Râmnicu Vâlcea. Motivarea amendamentului are în vedere nivelul ridicat de poluare datorat activităţii SC OLTCHIM SA Râmnicu Vâlcea.

“Prin natura meseriei pe care am desfăşurat-o de-a lungul carierei mele, am fost tot timpul printre oameni, aproape de aceştia. În mandatul de deputat voi fi activ şi mă voi implica în rezolvarea problemelor cu care se confruntă locuitorii judeţului Vâlcea. Sunt deschis la propunerile şi solicitările cetăţenilor, iar împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea şi colegii mei, parlamentari PSD, ne vom onora promisiunile făcute în campania electorală. Drept urmare, în data de 24 februarie 2017, am avut o întâlnire cu reprezentanţii mai multor sindicate din judeţ. Aceştia au solicitat sprijin pentru promovarea unor iniţiative legislative. Una dintre ele este posibilitatea pensionării anticipate cu 2 ani a persoanelor care au locuit cel puţin 30 de ani, pe o rază de 8 km în zona afectată de Platforma Chimică Râmnicu Vâlcea. Am luat act de acestă solicitare şi, în data de 28 februarie 2017, am depus la Comisia pentru muncă şi protecţie socială, al cărei membru sunt, amendamentul înregistrat cu nr. 279/28.02.2017, prin care propun modificarea art. 65 alin. 5 din Legea 263/2010 privind Sistemul unitar de pensii. Iniţiativa mea legislativă vizează ca beneficiari ai reducerii vârstei de pensionare cu 2 ani să fie persoanele care locuiesc sau au locuit în zona afectată minim 30 de ani, persoanele care au lucrat acolo şi persoanele angajate la societăţile care nu poluează. I-am adus la cunoştinţă demersul făcut şi preşedintelui Comisiei pentru muncă şi protecţie socială. Am primit asigurări că voi fi susţinut, însă este necesar să putem dovedi că poluarea din zona Oltchim este una remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, aşa cum prevede legea. În vederea realizării modificării art. 65 alin 5, solicit instituţiilor abilitate din judeţ (Agenţia de mediu, Garda de mediu, Apele Române, Direcţia pentru sănătate publică şi Institutul de statistică etc.), sindicatelor şi societăţilor comerciale care îşi desfăşoară activitatea atât pe platformă, cât şi în jurul acesteia, să îmi pună la dispoziţie orice document, studiu care să ateste că poluarea mediului are un grad ridicat şi de foarte lungă durată. Motivarea amendamentului are în vedere nivelul ridicat de poluare datorat activităţii SC OLTCHIM SA Râmnicu Vâlcea. Consider deplin justificată includerea localităţii Râmnicu Vâlcea în cuprinsul alin. 5 al art. 65 din Legea nr. 263/2010 şi îmi doresc ca locuitorii municipiului să beneficieze de drepturile legale ce li se cuvin”, a declarat Eugen Neaţă, deputat PSD de Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...