Opinii

 

PNL. Ultimul cartuş! Astăzi despre liberalism şi liberali.

Sunt un liberal convins. Iar principiile liberale sunt cele care m-au ghidat în toată activitatea mea în ultimii 27 de ani. Dovada sunt toate poziţiile publice pe care le-am avut în activitatea mea.

La sfârşitul lui 2016, am hotărât să fac un pas important. Am intrat în politică. Am ales PNL pentru că de aici a venit propunerea. De două luni sunt senator al acestui partid şi a venit momentul să vă spun câteva din părerile mele personale despre liberalism şi PNL.

Liberalismul din România a încercat să urmeze firul vechiului partid istoric. În opinia mea, nu a reuşit întotdeauna. Trebuie să spunem cu curaj că dacă acum 10 ani, când spuneai liberalism, toată lumea se gândea la PNL, astăzi situaţia este diferită. Şi asta nu pentru că principiile liberalismului s-au schimbat. Vă spun asta eu, care până acum câteva luni priveam din afara partidului acest tablou politic şi astăzi din poziţia de senator al PNL.

Experienţa mea politică în PNL mă face să scriu aceste rânduri. În cele două luni în Senatul României am încercat, fără experienţă politică, să mă ghidez doar după principiile liberale. Am avut şi surprize, unele chiar neplăcute. În opinia mea, liberalismul nu este de vânzare. De aceea nu putem negocia nimic cu PSD. Şi cred că acesta este unul dintre lucrurile care ne-au făcut să ne pierdem o parte importantă dintre susţinători.

Poziţiile mele faţă de programul start-up şi faţă de gratuitatea pentru transportul studenţilor mi-au atras comentarii negative din partea multor liberali din partid. Dar trebuie să ştiţi că liberalii din afara partidului nu m-au criticat. Cine sunt cei pe care trebuie să-i ascultăm când vorbim despre liberalism? Eu cred că această diferenţă nu ar exista dacă activitatea noastră politică, discursurile noastre din Parlament s-ar baza doar pe principiile liberale. Asta este calea, în opinia mea.

Nu cred că în cele două luni de activitate parlamentară am reuşit ca partid să dăm un răspuns politic serios PSD-ului. Şi asta nu datorită evenimentelor din partid sau datorită rezultatelor de la alegeri. Cred că nu am ştiut sau poate nu am vrut să o facem.

Omeneşte vorbind, înţeleg preocuparea unor colegi pentru alegerile care urmează în iunie. Aş vrea, fără să supăr pe nimeni, să vă spun şi părerea mea în legătură cu pregătirea congresului. Cred că era mult mai bine dacă reuşeam să ne alegem conducerea partidului cât mai repede după alegerile parlamentare. Spun asta pentru că eu cred că lucrurile vizibile pentru electorat, care contează, sunt lucrurile pe care le facem în Parlament în lupta noastră cu PSD. Prestaţia noastră în Parlament poate câştiga sau pierde liberalii care nu sunt în partid.

Poate o să vă surprind, dar nu cred că avem o problemă legată de figurile vechi sau noi în partid. Cel puţin eu nu simt acest lucru. De aceea cred că oamenii vechi din partid nu trebuie să se retragă. Cu o condiţie, însă. Să-i simtă toată lumea că respiră şi transpiră liberalism. Şi pentru că nu am reuşit să transmitem foarte bine acest lucru am pierdut două rânduri de alegeri. Să fie clar, liberalismul nu este de vânzare.

Nu ar trebui să ne fie frică să luăm cu curaj atitudine faţă de pomenile electorale ale PSD-ului pentru că am putea să pierdem nu ştiu câte voturi. Ar trebui să ne concetrăm pe ce ar trebui să recâştigăm din voturile liberalilor din România. Senzaţia asta că negociem în permanenţă posturi şi funcţii cu PSD-iştii ne ucide. Frica de a ieşi pe stradă, printre oameni, când îşi susţin liber punctele de vedere, trebuie să dispară. Ne este frică să nu fim acuzaţi că vrem să profităm. Acum 10 ani, PNL era tot timpul la manifestări şi chiar le organiza. Astăzi am dispărut.

Ultimul lucru la care vreau să mă refer este deosebirea pe care o fac unii între vechiul PNL şi vechiul PDL. Pot să emit o opinie în acest caz pentru că sunt nou în politică. În Parlament nu am simţit această diferenţă. Cred că fuziunile anului trecut la nivel de filiale nu au fost un succes şi asta datorită unor oameni. Dacă oamenii aveau convingeri profund liberale, de dreapta, atunci ar fi fost mai puţin importantă persoana. Vă dau acest exemplu pentru că de mâine încep alegeri la nivel de filiale. Ca să fie un succes, eu cred că totul trebuie să se bazeze mai întâi pe principii, iar ulterior persoanele să se alinieze acestor principii.

PNL trebuie să înveţe din greşelile trecutului şi să privească cu optimism spre viitor. Oamenii cu vederi liberale care nu sunt în partid privesc spre noi cu speranţă şi optimism. Trebuie să le dăm şansa să vină alături de noi prin prestaţia noastră, chiar dacă uneori nu este perfectă. Doar uniţi putem face acest lucru.

Eu, Florin Cîţu, cred că PNL reprezinta partidul politic care poate oferi liberalismului adevărat şansa de a fi perceput corect şi de a reprezenta o opţiune pentru poporul român.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...