Inedit

Rusia, cu ochii pe acumularea de forţe militare NATO din Oltenia

Ambasadorul Federaţiei Ruse Valery Kuzmin a vizitat Craiova în aceeaşi zi în care ambasadorul SUA Hans Klemm îşi încheia la Râmnicu Vâlcea periplul în regiune

Miercuri, 1 martie, Craiova a fost gazdă timp de o zi pentru de Valery Kuzmin, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti. Programul vizitei a cuprins o întâlnire cu preşedintele CJ Dolj şi primarul interimar din Bănie, o conferinţă despre politica externă a Kremlinului, o conferinţă de presă şi o întâlnire cu oameni de afaceri.

Primii care l-au întâmpinat pe diplomat au fost Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, şi Mihail Genoiu, viceprimarul cu atribuţii de primar al Craiovei. “Aflat pentru prima oară în Craiova şi în judeţul Dolj, ambasadorul a ţinut să transmită autorităţilor locale deschiderea Federaţiei Ruse de a sprijini relaţiile economice şi culturale dintre cele două state, care să aducă avantaje tuturor părţilor implicate”, se arată pe pagina oficială a Primăriei Municipiului Craiova. Jurnalist înainte de a se dedica diplomaţiei, Valery Kuzmin a susţinut, apoi, începând cu ora 15.00, la Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”, conferinţa cu titlul “Politica externă a Rusiei de la începutul Războiului Rece până în prezent”. În cursul serii aceleiaşi zile, ambasadorul Federaţiei Ruse a avut şi o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din Oltenia.
Ineditul prezenţei diplomatului rus în cetatea Băniei a constat în faptul că aproape întreaga comunicare, inclusiv prelegerea din cadrul conferinţei, a fost susţinută în limba engleză.

Kuzmin: “Expansiunea NATO este una incorectă”

“Eu doar vreau să subliniez că Rusia nu este o ameninţare pentru voi şi nu are niciun plan de ameninţare. (...) În ceea ce priveşte apropierea forţelor NATO de frontierele ruseşti, acest proces este unul care a început cu mult timp în urmă. Rusia a considerat şi continuă să considere această expansiune a NATO una incorectă.”
- Valery KUZMIN, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti

Totuşi, vizita lui Valery Kuzmin nu poate fi privită doar ca una de simplă curtoazie. Conferinţa de presă ce a urmat evenimentului a relevat faptul că Rusia rămâne preocupată, chiar dacă nu o recunoaşte, de acumularea de forţă militară NATO în România, în general şi în această zonă istorică, în special. Diplomatul a subliniat miercuri că Federaţia Rusă nu are niciun plan de ameninţare la adresa României şi a încercat să disimuleze îngrijorarea Kremlinului cu privire la prezenţa forţelor NATO la Craiova susţinând că subiectul este unul de reflecţie internă pentru România. “Această chestiune este una internă şi ţine de răspunderea voastră ca ţară. Acest lucru este un lucru intern, eu doar vreau să subliniez că Rusia nu este o ameninţare pentru voi şi nu are niciun plan de ameninţare. (...) În ceea ce priveşte apropierea forţelor NATO de frontierele ruseşti, acest proces este unul care a început cu mult timp în urmă. Rusia a considerat şi continuă să considere această expansiune a NATO una incorectă, care subminează condiţiile şi spiritul actului comun semnat în 1996 între Rusia şi NATO”, a declarat ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti.

Brigada multinaţională a NATO, operaţională în 2018

Începând de la 1 ianuarie 2018, va deveni operaţională Brigada multinaţională a NATO cu sediul la Craiova, Brigada 2 Infanterie “Rovine” primind această onoare pentru că militarii ei au acumulat o solidă experienţă în teatrele de operaţii, consolidată în ultimele două decenii în multiple misiuni executate în Afganistan, Irak şi Balcanii de Vest, conform explicaţiei oficiale furnizate de Ministerului Apărării. Asta după ce în mai 2016 a devenit operaţional şi Scutul antirachetă de la Deveselu.
Marţi, 28 februarie, respectiv miercuri, 1 martie, alte două municipii reşedinţe de judeţe au fost vizitate de Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, care a inaugurat “Raftul american” (“American shelf” – donaţii de cărţi despre cultura şi civilizaţia americană) la Bibliotecile judeţene “Christian Tell” Gorj şi “Antim Ivireanul” Vâlcea, lucru pe care l-a făcut şi la Craiova, cu câteva luni înainte.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...