Inedit

Hans Klemm, instantanee cu soţia la Poarta Sărutului şi autografe pe ceramică de Hurez

Între două inaugurări ale programului “American Shelf”, la Târgu Jiu şi Râmnicu Vâlcea, ambasadorul SUA a vizitat câteva obiective culturale ale Olteniei de sub munte

Marţi, 28 februarie, respectiv miercuri, 1 martie, Hans Klemm, ambasadorul agreat al SUA la Bucureşti, inaugurează “Raftul american” (“American shelf”) la Bibliotecile judeţene “Christian Tell” Gorj şi “Antim Ivireanul” Vâlcea. Programul constă în donaţii de carte – lucrări de referinţă în literatura americană şi materiale pentru perfecţionarea cunoaşterii limbii engleze şi a culturii americane sau continuarea studiilor în SUA.

Donaţiile oferite de Ambasada SUA intră, astfel, în patrimoniul bibliotecilor judeţene spre a sta la dispoziţia profesorilor, elevilor şi a publicului interesat. American de origine săsească din România, Klemm este, la rândul său, fermecat de cultura, limba şi istoria ţării noastre, numeroasele lui peripluri anuale la diferite obiective culturale din România fiind deja cunoscute. Între cele două evenimente oficiale, ambasadorul nu a ratat nici marţi ocazia de a petrece câteva clipe la câteva dintre cele mai importante branduri culturale ale Olteniei de sub Munte.

Popasuri la Ansamblul Brâncuşi din Târgu Jiu, la ceramişti şi Mănăstirea Hurez

În Gorj, după Biblioteca judeţeană, ambasadorul a vizitat împreună cu soţia, Mari Kano, Ansamblul Sculptural Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu. “Frumuseţea simplităţii, emoţie, puritate, iubire şi speranţă. Pe toate le-a regăsit ambasadorul Hans Klemm la Târgu Jiu, unde a admirat, alături de soţia sa, Mari, creaţiile lui Constantin Brâncuşi”, sunt impresiile cuplului postate, în câteva cuvinte, pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA în ţara noastră.
Cuplul a pornit apoi spre Râmnicu Vâlcea, pe drum făcând şi un scurt popas la Horezu, pe DN 67, în zona ceramiştilor, apoi la Mănăstirea Hurez, monument de pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. În atelierul-magazin de produse ceramice al familiei Pietraru, Hans Klemm şi Mari Kano au admirat operele inimoşilor artişti ceramişti vâlceni care “îmbină tradiţia cu inovaţia”, potrivit reputatului etnolog vâlcean Elena Stoica. La invitaţia gazdelor, chiar au imortalizat momentul scriind autografe pe câteva dintre proaspetele produse ale acestora.
Seara, oaspeţii americani s-au cazat la discretul Hotel Simfonia din Râmnicu Vâlcea, situat în spatele Inspectoratului de Poliţie al Judeţului.

În Vâlcea, activitatea culturală este mult peste condiţia social-economică a judeţului

Managerul Bibliotecii Judeţene “Antim Ivireanul” Vâlcea, prof. dr. Remus Grigorescu, subliniază că evenimentul de miercuri este încă un element de prestigiu pentru instituţia pe care o conduce şi o nouă bornă în colaborarea deja consacrată, de ani buni, cu Ambasada SUA în România. “Prin «Raftul american» vorbim de o donaţie importantă, un număr de 250 de volume, a căror valoare este de aproximativ 3.000 de dolari americani. Pentru Biblioteca Judeţeană «Antim Ivireanul» Vâlcea este încă un plus de prestigiu şi arată că instituţia noastră contează pentru ambasada americană. De altfel, noi am avut o întreagă relaţie cu Ambasada Statelor Unite de-a lungul timpului. Noi am mai accesat un grant, prin 2011, pentru un proiect în valoare tot de 3.000 de dolari americani. Biblioteca noastră a găzduit o perioadă şi doi voluntari de la Corpul Păcii. La acestea se adaugă şi implicarea noastră în programul naţional Biblionet, derulat de Fundaţia «Bill şi Melinda Gates». Putem vorbi deci de o tradiţie în ce priveşte interesul şi relaţiile americanilor în general cu bibliotecile din ţara noastră. Ei au acordat şi acordă o atenţie deosebită unei instituţii care, în mod normal, ar trebui şi în România să primească aceeaşi atenţie”, explică Remus Grigorescu.
Potrivit statisticilor oficiale, judeţul Vâlcea se află pentru al treilea an consecutiv pe primul loc la nivel naţional în ce priveşte numărul de cititori activi la 1.000 de locuitori. De fapt, în general, se situează mult peste media naţională în ce priveşte activitatea culturală: locul al doilea, după Bucureşti, în funcţie de numărul de spectacole la 10.000 de locuitori şi locul cinci în funcţie de numărul de vizitatori în muzee.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...