Economic

Euro gravitează în jurul lui 4,52 lei

Perioada analizată a fost una calmă din punctul de vedere al raportului euro/leu. Mult mai agitată a fost evoluţia dolarului american, influenţată de parcursul acestuia pe pieţele internaţionale.

Euro s-a menţinut şapte şedinţe consecutive în jurul pragului de 4,52 lei, cursul lui fluctuând până la finalul intervalului analizat între 4,5157 şi 4,5217 lei. La sfârşitul perioadei, media a fost stabilită la 4,5115 lei, tranzacţiile fiind realizate pe o piaţă calmă între 4,51 şi 4,521 lei, în condiţiile în care aversiunea faţă de risc se redusese.

Media dolarului american a crescut, la jumătatea perioadei, la 4,3066 lei, care a reprezentat maximul ultimelor opt săptămâni. Finalul intervalului a fost favorabil leului, iar moneda americană a scăzut la 4,2595 lei, cotaţiile din piaţa valutară fluctuând între 4,259 şi 4,278 lei.

Moneda elveţiană s-a instalat de circa patru săptămâni sub pragul de 1,07 franci/euro, semn că investitorii caută refugii pentru următoarele luni, când zona euro ar putea suferi noi schimbări politice majore. În perioada analizată, cotaţiile de pe pieţele internaţionale au fluctuat între 1,063 şi 1,067 franci/euro, iar cursul din cea locală s-a mişcat între 4,2324, minimul ultimelor două săptămâni, şi 4,2519 lei.

Abrogarea OUG 13 a calmat spiritele din mediul politic local. Acum rămâne de văzut cum va guverna coaliţia PSD-ALDE din punct de vedere economic şi dacă vor apare derapaje majore ale deficitului bugetar, după ce Comisia Europeană a atras atenţia că acesta ar putea depăşi pragul de 3%.

Evoluţia leului va fi influenţată în principal de rezultatele alegerilor parlamentare sau prezidenţiale din această primăvară care se vor desfăşura în Franţa şi Olanda, pe care euroscepticii au şanse importante să le câştige. De exemplu, Marine Le Pen a promis că, în cazul care va deveni preşedinta Franţei, va organiza un referendum care să conducă la ieşirea din Uniunea Europeană, implicit din zona euro.

Perechea euro/dolar a scăzut la jumătatea perioadei până la 1,0494 dolari, nivel minim al ultimelor şapte săptămâni, şi a încheiat-o la 1,0552 – 1,0592 dolari.

Investitorii erau prudenţi, ei aşteptând discursul despre “Starea Naţiunii” pe care urma să îl ţină preşedintele Donald Trump.

Analiza cuprinde perioada 21 – 27 februarie​

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...