Sub Lupă

Consilierul judeţean PNL Mihaela Andreianu, sinecură cu ghinion la Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea

Corpul de Control al Ministerului Economiei a depistat-o pe şefa liberalelor vâlcene angajată la sucursala vâlceană a SNS deşi acest lucru nu era justificat nici măcar temporar, dar nu i-a găsit şi fişa postului

Consilier judeţean, recent şi aspirantă la un loc în Camera Deputaţilor din partea PNL Vâlcea, Mihaela Andreianu apare într-un raport întocmit de corpul de control al Ministerului Economiei cu o scurtă angajare (decembrie 2013 – martie 2014) politică la Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea. Unele dintre sursele noastre spun că ar fi fost chiar fictivă, iar concluziile documentului menţionat par a le confirma. Cert este că ghinionul liberalei a fost fulgerător. La început de 2014, lanţul de iubire în USL PSD-PNL s-a rupt şi ea a pierdut astfel sinecura, salariul de încadrare fiind 2.800 de lei.

Raportul Public pe anul 2015, întocmit recent de Curtea de Conturi a României, confirmă numeroasele semne de întrebare care au vizat, în ultimii ani, activitatea Societăţii Naţionale a Sării (SNS) Salrom SA. Conform documentului, în ce priveşte conducerea naţională a societăţii, cele mai grave abateri şi deficienţe constatate sunt legate de neactualizarea redevenţelor, situaţii financiare de sfârşit de an 2014, respectiv început de an 2015, cu diferenţe nejustificate sau contracte neconforme cu legislaţia în domeniu, în special cele cu CNADNR pentru livrarea sării necesare drumarilor în sezonul rece. Au fost, totuşi, evidenţiate nereguli şi la sucursale. Conform documentului postat pe site-ul instituţiei (www.curteadeconturi.ro, la rubrica Publicaţii), experţii curţii au constatat mai multe deficienţe şi la Exploatarea Minieră (EM) Râmnicu Vâlcea. Deşi ele sunt infirmate vehement şi puse în sarcina conducerii naţionale a societăţii de inginerul Marius Tănasie, director al sucursalei vâlcene până în august 2015 (actualmente şef la sucursala Slănic – Prahova), cel puţin parţial par a fi confirmate şi de un raport de control efectuat de compartimentul de specialitate din Ministerul Economiei chiar în 2015 la Vâlcea. Controlul şi rezultatele lui sunt recunoscute şi de directorul tehnic din cadrul EM, inginerul Constantin Melinte, dar acesta susţine că nu au fost evidenţiate prejudicii şi persoane responsabile în urma lui, în special în cazul a două angajări despre care raportul lasă de înţeles că s-ar fi dorit a fi ascunse celor de la corpul de control al ministerului. Una dintre aceste angajări o vizează pe Mihaela Andreianu, consilier judeţean, preşedinte judeţean şi vicepreşedinte naţional în cadrul organizaţiei de femei a PNL, vicepreşedinte al filialei PNL Vâlcea, în acelaşi timp şi profesor cu normă întreagă la Colegiul Economic din Râmnicu Vâlcea.

Insinuare pas cu pas în organigrama EM Râmnicu Vâlcea

Deşi conducerea EM Râmnicu Vâlcea a informat scris ministerul că în perioada 2012 – aprilie 2015 nu au fost efectuate angajări, corpul de control a constatat că au existat totuşi două încadrări verificând statul de funcţiuni. Astfel, în data de 5 decembrie 2013, Mihaela Andreianu semnează cu conducerea SNS contractul individual de muncă nr. 11.422 şi începe efectiv lucrul în cadrul societăţii patru zile mai târziu, în cadrul Serviciului “Achiziţii” din cadrul sediului SNS, fiind încadrată cu funcţia de economist. Numai că, în aceeaşi zi în care liberala vâlceană ar fi trebuit să-şi înceapă activitatea (9 decembrie 2013), se încheie actul adiţional (nr. 11.655) la contractul individual de muncă, potrivit căruia ea urmează să-şi desfăşoare activitatea la Sucursala Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea. Totuşi, abia pe 7 ianuarie 2014, lidera femeilor din PNL Vâlcea făcea o cerere prin care solicita transferul în cadrul sucursalei vâlcene, motivând că are domiciliul în Râmnicu Vâlcea (înregistrată cu nr. 104/01.01.2014). Ca atare, pe 15 ianuarie 2014, i-a fost semnat un nou contract de muncă (nr. 02/15.01.2014, deci nu un act adiţional sau o notă de transfer), cu normă întreagă de lucru (8 ore pe zi) şi un salariu de bază lunar de 2.800 lei, valabil până la data de 08.03.2014.

Mihaela Andreianu s-a hotărât cu greu să aleagă postul din învăţământ

În data de 6 februarie 2014, Mihaela Andreianu înregistrează la EM Râmnicu Vâlcea o cerere de reducere, începând cu 10 februarie, la jumătate a duratei timpului zilnic de muncă (patru ore), de data aceasta motivând că este încadrată cu normă întreagă în învăţământ, la Colegiul Economic din municipiul reşedinţă de judeţ. Liberala delimitase chiar în cerere programul exact în care era disponibilă să desfăşoare activitatea în cadrul Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea: “luni, marţi, miercuri 7.30-11.30, joi 12.00 – 16.00, vineri 9.30 – 13.30”. I s-a acceptat şi această dorinţă, lucru care reiese din noul act adiţional (nr. 1.618) la contractul individual semnat în 10 februarie 2014. Contactată telefonic, Mihaela Andreianu susţine că exact acesta a fost motivul, şi nu unul de natură politică, spre exemplu, din cauza căruia a ales de bună voie să renunţe la serviciul în cadrul EM Râmnicu Vâlcea în favoarea postului sigur din învăţământ. “Nu a fost nicio neregulă. Eu am fost angajată pe perioadă determinată de trei luni de zile, din decembrie 2013 până la începutul lunii martie, urmând ca în martie să mă decid, fie să prelungesc contractul, fie să renunţ. Se punea problema unde să am funcţia de bază, în învăţământ sau la Miniera? Am preferat să rămân cu serviciul meu din învăţământ, unde aveam normă întreagă, la Miniera fiind cu jumătate de normă. Îmi era foarte greu să fac faţă ambelor din cauza programului foarte solicitant. Am decis să rămân la şcoală. M-am gândit şi să exclud orice posibilitate de a mi se reproşa că ţin cu dinţii de o angajare politică. Cu colegii de birou am colaborat chiar foarte bine, altfel. Eu chiar am muncit pentru toţi banii pe care i-am câştigat oriunde am fost angajată”, ne-a declarat Mihaela Andreianu. Lidera liberalelor vâlcene a omis să ne explice şi împrejurările în care s-a ivit oportunitatea angajării în cadrul SNS. Sursele noastre pun durata redusă a colaborării ei cu societatea şi pe seama faptului că USL PSD – PNL s-a “rupt” în 2014.

Prins cu falsul în afirmaţii, directorul tehnic Melinte susţine că s-a produs o banală încurcătură

În momentul cu pricina, angajările de personal la sucursalele SNS se făceau de către directorul sucursalei în baza împuternicirii acordate în 5 martie 2012 de către directorul general al societăţii “şi numai după aprobarea acestuia din urmă, potrivit deciziei nr. 14/27.02.2013 a directorului general”. Corpul de control al Ministerului Economiei pare că nu a desluşit dacă angajarea Mihaelei Andreianu la Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea s-a făcut respectându-se cele menţionate. Totuşi, experţii au constatat că EM Râmnicu Vâlcea a emis nota nr. 5970/28.05.2015, prin care se susţinea că în perioada 2012 – aprilie 2015 nu s-au făcut angajări la sucursală, însă statul de funcţiuni aferente aceluiaşi interval a relevat altceva. Nota amintită a fost semnată, în lipsa directorului Marius Tănasie, de directorul tehnic Constantin Melinte. Aşa cum reiese din raport, el a revenit cu o notă explicativă prin care a susţinut că a fost dezinformat de către şeful biroului resurse umane şi că nu ştia că în anul 2013 au fost făcute angajări de personal.

“Din câte îmi amintesc eu, corpul de control al ministerului a ajuns la concluzia că nu a fost nicio neregulă. Doamna Andreianu a fost angajată la nivel naţional, cu contract pe perioadă determinată. A fost şi o chestie de interpretare pentru că, dacă era angajată la ei, nu mai putea fi angajată la noi. Cei de la personal au spus că nu s-a angajat nimeni la noi. Asta mi s-a comunicat şi asta am spus celor de la control. Chiar am avut o discuţie amicală cu cei de la corpul de control despre această încurcătură. Am ajuns la concluzia că fusese angajată la societate (SNS – n.r.) şi a venit la noi prin transfer. Abia apoi am constatat că nu venise prin transfer, ci prin semnarea unui contract nou de muncă semnat cu noi. Colega noastră a fost angajată legal. S-a controlat activitatea ei, s-au văzut rapoartele de activitate şi n-au fost niciun fel de probleme. Cine a venit la noi a făcut treabă. Poate că de-aia nici nu au rezistat mult timp cei care ar fi avut, poate, susţinere politică. Eu am semnat documentul solicitat de corpul de control în calitate de director tehnic, pentru că efectiv nu a fost conducătorul unităţii (Marius Tănasie – n.r.) în perioada controlului”, ne-a declarat Constantin Melinte, întrebat fiind dacă îşi menţine afirmaţia că a fost dezinformat de colegii săi de la resurse umane.

“Eu am refuzat să o angajez. Cine a angajat-o, să răspundă. Nu ştiu ce şi de ce a declarat Melinte. Întrebaţi-l pe el. Nu există (la EM Râmnicu Vâlcea – n.r.) director de resurse umane, director de resurse umane are Bucureştiul. Nu aveam voie să facem angajări şi nu am făcut. Patru luni de zile a lucrat (Mihaela Andreianu – n.r.), pentru că după aceea nu i-au mai aprobat. Nu a venit niciun control (de la minister – n.r.), astea sunt poveşti. Probabil că au plecat de la Putere unii şi au venit alţii şi nu au mai angajat-o”
- Marius TĂNASIE, ex-director EM Râmnicu Vâlcea

Concluzii din Raportul Corpului de Control al ME:

• Conform unei note de relaţii (nr. 6012/29.05.2015) semnată de Cristina Stan în calitate de şef birou APV Achiziţii – Contracte, Mihaela Andreianu “s-a ocupat cu înregistrările curente ale referatelor, comenzilor şi facturilor”, adică “o activitate de secretariat”;
• Angajarea ei nu a fost făcută “transparent (prin publicarea unui anunţ de angajare, concurs etc.), în funcţie de necesităţi”, aşa cum recomandase conducerea SNS, “de încheiere a unui nou contract individual de muncă, (...) noul contract de muncă să fie făcut în funcţie de necesităţile şi posibilităţile sucursalei”;
• “Fişa postului doamnei Andreianu Mihaela nu a fost pusă la dispoziţia echipei de control, putând trage concluzia că aceasta nu exista în fapt”; şi beneficiara angajării nu avea experienţa şi calificarea necesară (“curs de expert în achiziţii”) postului pe care a fost angajată în cadrul Serviciului Achiziţii – Contracte.

Raportul corpului de control: “Putem trage concluzia că fişa postului nu există”

Conform unei note de relaţii (nr. 6012/29.05.2015) semnată de Cristina Stan în calitate de şef birou APV Achiziţii – Contracte, Mihaela Andreianu “s-a ocupat cu înregistrările curente ale referatelor, comenzilor şi facturilor”. Asta a permis celor din corpul de control să concluzioneze că activitatea desfăşurată de aceasta în cadrul sucursalei a fost “o activitate de secretariat”, angajarea ei nefiind făcută “transparent (prin publicarea unui anunţ de angajare, concurs etc.), în funcţie de necesităţi”, aşa cum recomandase conducerea SNS, “de încheiere a unui nou contract individual de muncă, (...) noul contract de muncă să fie făcut în funcţie de necesităţile şi posibilităţile sucursalei”. Tot experţii corpului de control al ministerului susţin că, deşi a fost solicitată în nenumărate rânduri, “fişa postului doamnei Andreianu Mihaela nu a fost pusă la dispoziţia echipei de control, putând trage concluzia că aceasta nu exista în fapt” şi beneficiara angajării nu avea experienţa şi calificarea necesară (“curs de expert în achiziţii”) postului pe care a fost angajată în cadrul Serviciului Achiziţii – Contracte.

Marius Tănasie: “Eu am refuzat să o angajez. Cine a angajat-o, să răspundă!”

Faţă de acestea, directorul sucursalei din acea vreme, inginerul Marius Tănasie, suţine că înţelegem noi greşit situaţia şi că angajarea a făcut-o direct conducerea naţională a SN a Sării. “Angajările nu le-am făcut eu sau Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea, le-a făcut Bucureştiul. Repet, şi doamna Mihaela Andreianu a fost angajată de către Societatea Naţională a Sării Bucureşti. Nu am alte detalii. După aceea a venit cu locul de muncă la Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea. Eu am refuzat să o angajez. Cine a angajat-o, să răspundă. Nu ştiu ce şi de ce a declarat Melinte. Întrebaţi-l pe el. Nu există (la EM Râmnicu Vâlcea – n.r.) director de resurse umane, director de resurse umane are Bucureştiul. Nu aveam voie să facem angajări şi nu am făcut. Patru luni de zile a lucrat (Mihaela Andreianu – n.r.), pentru că după aceea nu i-au mai aprobat. Nu a venit niciun control (de la minister – n.r.), astea sunt poveşti. Probabil că au plecat de la Putere unii şi au venit alţii şi nu au mai angajat-o. Directorul general de la Bucureşti (Aurel Bucur, la vremea respectivă – n.r.) a angajat-o şi tot el a dat-o afară, nu Tănasie. De ce? Nu ştiu. Eu vă spun ce îmi aduc aminte, cum s-a întâmplat. Am luat Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea cu 19 miliarde (lei vechi - n.r.) pierdere şi am lăsat-o cu 100 de miliarde profit. Pentru asta m-au trimis şi la Slănic”, ne-a declarat inginerul Marius Tănasie.

Societatea Naţională a Sării, unul dintre primii 10 producători de sare din Europa, este o societate pe acţiuni cu capital majoritar de stat (51%), capitalul privat fiind deţinut de Fondul Proprietatea (49%). Administrează la nivel naţional şapte exploatări miniere, devenite în timp sucursale ale SNS.

În decembrie 2016, Mihaela Andreianu a candidat pentru un loc în Camera Deputaţilor pe locul patru al listei PNL Vâlcea.

“Se punea problema unde să am funcţia de bază, în învăţământ sau la Miniera? Am preferat să rămân cu serviciul meu din învăţământ, unde aveam normă întreagă, la Miniera fiind cu jumătate de normă. Îmi era foarte greu să fac faţă ambelor din cauza programului foarte solicitant. M-am gândit şi să exclud orice posibilitate de a mi se reproşa că ţin cu dinţii de o angajare politică. (...) Eu chiar am muncit pentru toţi banii pe care i-am câştigat oriunde am fost angajată.”
- Mihaela ANDREIANU, consilier judeţean PNL Vâlcea

“Cei de la personal au spus că nu s-a angajat nimeni la noi. Asta mi s-a comunicat şi asta am spus celor de la control. (...) Am ajuns la concluzia că fusese angajată la societate (SNS – n.r.) şi a avenit la noi prin transfer. Abia apoi am constatat că nu venise prin transfer, ci prin semnarea unui contract nou de muncă semnat cu noi. (...) Cine a venit la noi a făcut treabă. Poate că de-aia nici nu au rezistat mult timp cei care ar fi avut, poate, susţinere politică.”
- Constantin MELINTE, director tehnic EM Râmnicu Vâlcea

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

28.02.2017 - 08:09Disponibilizatu:A fost angajata de Buican.Cum poti sa dai unui nou angajat 2800 lei cand la CET Govora dupa 37 ani vechime ca economist ai un salariu de 2360 lei,iar ION IDU luat de pe strada si angajat ca DIRECTOR la resurse umane de Buican fara experienta necesara are salariu de 12000lei????GHINION

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...