Politică

Senatorul Bulacu îi cere ministrului Economiei să facă publice măsurile de protejare a salariaţilor Oltchim

Parlamentarul vâlcean atrage atenţia că vânzarea societăţii în nouă pachete de active nu prevede salarii compensatorii de achitat disponibilizaţilor ce vor fi reangajaţi temporar

Senatorul PNL Romulus Bulacu şi-a însuşit observaţiile reprezentanţilor salariaţilor SC Oltchim SA şi a adresat luni, 20 februarie, o interpelare în acest sens ministrului Economiei, Alexandru Petrescu.

Parlamentarul vâlcean atrage atenţia că noul plan de reorganizare realizat de consorţiul de administratori judiciari nu prevede achitarea de către firmele ce vor cumpăra cele nouă pachete de active salarii compensatorii salariaţilor disponibilizaţi de societatea vâlceană şi reangajaţi de eventualii investitori doar temporar, ca o formă de evitare a achitării obligaţiilor prevăzute în actualul contract colectiv de muncă la nivel de societate. Totodată, Bulacu subliniază că riscul de declarare a falimentului Oltchim este imens în condiţiile în care noul plan de reorganizare trebuie agreat de toate categoriile de creditori, deci şi de disponibilizaţi şi solicită răspuns scris din partea ministerului cu privire la măsurile ce vor fi luate pentru a proteja componenta socială a privatizării.

“Consultantul a precizat potenţialilor cumpărători ai activelor că, potrivit contractului colectiv de muncă de la nivelul Oltchim, compania trebuie să achite plăţi compensatorii oricărui angajat disponibilizat. Totuşi, foarte important de reţinut este că reangajarea salariaţilor nu reprezintă o condiţie a tranzacţiei. Documentul pregătit pentru potenţialii investitori îi avertizează, de altfel, pe aceştia că "aceptarea tranzacţiilor finale de vânzare a activelor depinde de aprobarea creditorilor şi, mai departe, de legislaţia românească privind insolvenţa". Conform legislaţiei privind insolvenţa din România, aceste plăţi compensatorii au prioritate asupra oricăror creanţe ale creditorilor privaţi sau publici. În faza a doua vor fi transmise invitaţii doar ofertanţilor ale căror oferte neangajante sunt printre cele mai avantajoase, ţinând seama de obiectivul vânzătorului care va selecta ofertele cu cea mai mare valoare agreată. Data limită de depunere a ofertelor angajante este stabilită la sfârşitul lunii martie 2017.”
- Romulus BULACU, senator PNL Vâlcea

“Planul de reorganizare a societăţii Oltchim a fost depus şi aprobat de către adunarea creditorilor în martie 2015 şi ulterior confirmat de către judecătorul sindic. În condiţiile în care Oltchim este în continuare în procedură de insolvenţă, orice amendament la planul de organizare trebuie aprobat de către adunarea creditorilor. În 2016, consorţiul de administratori judiciari a realizat un nou plan de reorganizare şi a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Prin urmare, la finalul anului trecut, societatea a transmis firmelor interesate de privatizare mai multe detalii, pentru ca acestea să poată formula oferte neangajante care să conţină inclusiv numărul total de personal pe care acesta doreşte să-l reangajeze. De asemnea, consultantul a precizat potenţialilor cumpărători ai activelor că, potrivit contractului colectiv de muncă de la nivelul Oltchim, compania trebuie să achite plăţi compensatorii oricărui angajat disponibilizat. Totuşi, foarte important de reţinut este că reangajarea salariaţilor nu reprezintă o condiţie a tranzacţiei. Documentul pregătit pentru potenţialii investitori îi avertizează, de altfel, pe aceştia că «aceptarea tranzacţiilor finale de vânzare a activelor depinde de aprobarea creditorilor şi, mai departe, de legislaţia românească privind insolvenţa». Conform legislaţiei privind insolvenţa din România, aceste plăţi compensatorii au prioritate asupra oricăror creanţe ale creditorilor privaţi sau publici. În faza a doua vor fi transmise invitaţii doar ofertanţilor ale căror oferte neangajante sunt printre cele mai avantajoase, ţinând seama de obiectivul vânzătorului care va selecta ofertele cu cea mai mare valoare agreată. Data limită de depunere a ofertelor angajante este stabilită la sfârşitul lunii martie 2017. Riscul de declarare a falimentului Oltchim este imens, în condiţiile în care noul plan de reorganizare trebuie agreat de toate categoriile de creditori. Spre exemplu, una din categoriile care ar trebui să agreeze noul plan de reorganizare este cea a disponibilizaţilor. Timpul de reacţie al celor care pot interveni este limitat, deoarece acest plan de reorganizare a fost făcut public în data de 08 Februarie 2017, iar data de depunere a acestuia către judecătorul sindic spre aprobare a fost stabilită pentru 24 februarie 2017 şi ulterior amânată pentru începutul lunii martie. Astfel, există posibilitatea ca disponibilizaţii să plece acasă doar cu ajutorul de şomaj şi nu vor primi niciun salariul compensatoriu, în urma acestui proces de vânzare. De asemenea, este clar că nu vor fi respectate prevederile actualului CCM în cazul disponibilizărilor. Combinatul Oltchim are în prezent circa 2.000 de salariaţi şi este singurul producător din România de clor şi polieter polioli, exportând 74% din producţie. Lipsa unor măsuri de protecţie socială ar avea efecte dramatice şi pentru economia judeţului Vâlcea”, se arată în interpelarea formulată de senatorul Romulus Bulacu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...