Opinii

 

Cine uită, nu merită! (I)

Motto: «Ni s-a spus că niciodată nu se va reamplasa din nou Statuia Libertăţii în Arad. Şi ea există astăzi. Mai ieri, am auzit un politician român spunând că niciodată nu va fi autonomie teritorială. La care putem răspunde doar cu: să aşteptăm până la capăt. Dacă vom fi uniţi, cuvântul românesc ,,niciodată” va însemna în maghiară ,,în curând”!»
Marko Bela, politician maghiar

V-aţi prins de-o chestie? Că doar ungurii au voie să pretindă modificarea... trecutului!? Că doar ei - atunci când nu le mai convine ceva din ceea ce este/a fost ireversibil - pot invoca faptul că sunt/ au fost... discriminaţi!? Că numai ei pot pretinde ,,îndreptarea” istoriei comune de ieri, conform intereselor maghiarilor de astăzi!? Ei nu sunt preocupaţi de croirea - pe alte baze, nediscriminatorii - a istoriei noastre contemporane, la a cărei strâmbă facere contribuie din plin.

Ei au voie să vină oricând în România - indiferent de unde, de grad şi rang - şi să ne spună de la obraz cât de mari au fost şi o să mai fie! La propriu (adică teritorial), nu la figurat! Şi să jelească nedreptatea istorică produsă prin Tratatul de pace de la Trianon (din 4 iunie 1920).
Doar ei pot - de la prezidiul a tot felul de reuniuni, seminarii, simpozioane, ,şcoli” de primăvară/vară/ toamnă, tabere montane de pregătire a tineretului pentru apărarea ,,patriei” secuieşti etc. - să ne blagoslovească în toate limbile pământului şi noi... nimic! Ca nu cumva să-i discriminăm, să-i supărăm, căci nu se face să păţească un asemenea afront în Casa comună a U.E.!

Doar unii de-ai lor pot să ne ,,judece”, să condamne şi să spânzure efigia lui Avram Iancu, pentru că i-ar fi ,,oropsit” pe maghiari în timpul unor evenimente de mult trecute, justiţiarul de dramoletă care a făcut acest lucru justificându-şi demersul antiromânesc prin dorinţa sa de a face cunoscute faptele moţilor din Apuseni împotriva maghiarilor, comise cu o „cruzime animalicească”! Ca şi cum ai lor n-au făcut niciodată aşa ceva românilor! Mai ales când încercau şi românii să scoată capul din cartea de istorie, ca să respire aerul pur şi tare al... libertăţii şi unităţii naţionale!

Atunci când s-a erijat în “judecător” (auto)proclamat, dornic să restabilească pentru totdeauna adevărul despre ,,Crăişorul munţilor”, aşezâdu-l cu anasâna doar în matca intereselor maghiare, extremistul CSIBI BARNA perora sigur şi încrezător: ,,Aşa păţesc toţi cei care greşesc împotriva naţiunii maghiare şi a secuilor”!

O scurtă incursiune printre asemenea fapte şi declaraţii antiromâneşti se impune de la sine.

A. Aflat la Târgu-Mureş (adică în România), la 15 martie 2011, cu ocazia manifestărilor de marcare a Revoluţiei maghiare de la 1848-1849, organizate de Partidul Civic Maghiar şi de Consiliul Naţional Secuiesc, VIKTOR ORBAN, premierul Ungariei, ne-a gratulat cu următoarea urare ,,liniştitoare”: ,,Să fie Ardealul CUM A FOST şi naţiunea ungară CUM A FOST”!

B. În decembrie 2011, BORBOLY CSABA, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, într-o adresă oficială, îi ura sibilinic lui Stelu Platon, primarul liberal din Topliţa (ales cu 76% din voturi în 2012): ,,Dumnezeu să vă dea viitor sigur în Ţinutul Secuiesc!”

C. Pe 19 martie 2014, aflat la Cluj-Napoca, unde a efectuat o vizită la monumentele ,,eroilor” revoluţiei maghiare din 1848, precum şi la statuia lui Marton Aron, ÁDER JANOS, preşedintele Ungariei, a depus jerbe de flori, asezonate cu tricolorul Ungariei. Gest apreciat ca fiind nepotrivit, mai ales în contextul în care, înainte de a deveni cleric romano-catolic, Aron Marton a luptat în Primul Război Mondial, făcând parte din Diviziile Secuieşti, renumite pentru atrocităţile comise împotriva românilor.

D. Într-un interviu acordat pentru www.riseproject.ro (publicat pe 22.07.2014 de Stiripesurse.ro), CSIBI BARNA a vorbit despre cum vede el lupta pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. Întrebat dacă crede că „vreodată Ţinutul Secuiesc va fi un stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, a răspuns nonşalant: „Ţinutul secuiesc, adică o ţară a secuilor? Păi, cum să nu?! S-ar putea foarte repede”. Şi asta, adăuga tot el, cu ajutorul lui... Vladimir Putin!

E. Pe 21 mai 2015, trenul care venea din Ungaria şi mergea la Şumuleu Ciuc (lângă Miercurea Ciuc unde, ca în fiecare an, urma să aibă loc o mare sărbătoare catolică de Rusalii), a fost primit în gara din Cluj cu o ceremonie specială. Reprezentanţii U.D.M.R.-ului au ridicat o scenă pe peron, unde o fanfară a intonat imnul Ungariei şi cel al ,,Ţinutului Secuiesc”! În tren erau circa 800 de maghiari din diaspora, iar pe peron erau alte sute de clujeni de etnie maghiară.

F. În luna martie a anului 2014, în cadrul unei conferinţe de presă de la Târgu Mureş, TORÓ T. TIBOR, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvalia (P.P.M.T.) a anunţat că a fost elaborat un pachet cuprinzând două proiecte de lege referitoare la autonomie: unul privind o lege-cadru, iar al doilea (care urma să fie supus dezbaterii publice), referitor la înfiinţarea unei ,,regiuni a Ţinutului Secuiesc”, teritoriu având un statut special: „Am adresat o rugăminte colegilor de la UDMR, să facă public rezultatul acelui efort deosebit pe care îl depun de un an încoace - la Congresul lor din martie anul trecut (2013, n. n.) au luat decizia de a forma o comisie şi de a elabora un proiect de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Să facă public unde au ajuns cu această activitate de codificare... Nu am primit niciun răspuns relevant în acest sens şi P.P.M.T. a hotărât să iniţieze o dezbatere publică pe acest subiect. Dorim să lansăm un pachet de proiecte legislative privind aceste deziderate. Credem că dreptul la autonomie este un drept constituţional, care trebuie să fie în Constituţia României, acum facem public un set de două proiecte legislative, care pune în practică acest drept constituţional la autonomie”, a conchis Toro.

G. Pe 18 septembrie 2014, la Cluj-Napoca, UDMR a lansat spre dezbatere publică proiectul său de autonomie a “Ţinutului secuiesc”, despre care KELEMEN HUNOR declara: “Este un proiect european, un proiect extrem de detaliat şi în acelaşi timp nu pune în niciun articol sub semnul întrebării statalitatea şi apartenenţa acestei regiuni la statul român, fiindcă foarte multe acuzaţii se duc în această direcţie. Sunt manipulări, sunt încercări de distorsionare a ceea ce gândim noi şi sunt convins că cei care vor citi acest proiect îşi vor da seama că nu este altceva decât doleanţa comunităţii maghiare de a asigura un cadru instituţional pentru păstrarea identităţii naţionale”.
Şi declina intenţii dintre cele mai “europene” în legătură cu etapele implementării lui: “Intenţia noastră este de a face o dezbatere publică foarte largă. Deci, nu începem cu partidele politice parlamentare, ci cu societatea românească, cu formatorii de opinii şi eu cred că asta este ordinea firească a lucrurilor... Este important să înţeleagă toată lumea, şi partenerii noştri externi, internaţionali, începând cu partidul Popular European până la celelalte instituţii, că ceea ce dorim noi se încadrează în acele 14 modele de autonomie existente în Uniunea Europeană şi e foarte apropiat de Tirolul de Sud. Deci, nu este ceva extravagant, ceva care nu ar avea un precedent european, în sensul cel mai bun al cuvântului”, a mai spus preşedintele U.D.M.R.

Liderul maghiar a afirmat că noua regiune (care ar urma să fie creată) va fi condusă de un Consiliu regional şi de unul executiv, având un preşedinte care ar trebui să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt dezbătute problemele care privesc regiunea. “Organele regiunii sunt: consiliul regional şi executivul regional. Consiliul regional este compus din 77 de membri aleşi prin vot universal şi direct pe teritoriul Ţinutului Secuiesc. Alegerile se vor desfăşura separat pentru reprezentanţii fiecărei comunităţi naţionale, componenţa consiliului trebuind să corespundă proporţiei acestora pe baza ultimului recensământ. Consiliul regional exercită competenţele normative atribuite regiunii, precum şi alte atribuţii care îi sunt conferite prin Constituţie, prezentul statut şi lege”, se arăta în proiect.

Sediul Consiliului regional ar urma să fie în municipiul Odorheiu Secuiesc, acesta trebuind să aleagă preşedintele şi cei trei vicepreşedinţi. Executivul regional va avea sediul în municipiul Sfântu Gheorghe, fiind compus din preşedintele regiunii (care prezidează Executivul) şi din vicepreşedinţi.

Limbile oficiale ale regiunii sunt româna şi maghiara, iar redactarea bilingvă a documentelor ar deveni obligatorie: ,,Limba maghiară, alături de limba română, este considerată limbă oficială în regiune. Redactarea bilingvă este obligatorie pentru toate actele normative cu caracter general, precum şi în alte cazuri în care prezentul statut prevede redactarea bilingvă. Toate diplomele, documentele, actele de stare civilă, actele notariale, extrasele de carte funciară, facturile şi chitanţele eliberate pe teritoriul Ţinutului Secuiesc de către instituţiile de învăţământ, de cultură, evidenţa populaţiei, carte funciară, precum şi de către alte autorităţi ori societăţi comerciale care funcţionează pe teritoriul Ţinutului Secuiesc, vor fi redactate, tipărite şi eliberate în limba română şi maghiară”, se arată în document.

“Drumurile, autostrăzile, căile ferate şi apeductele de interes exclusiv regional care sunt determinate prin normele de aplicare a prezentului statut fac parte din domeniul public al regiunii. Pădurile proprietate de stat din regiune, minele, cu excepţia celor de interes naţional, carierele de piatră şi exploataţii de turbă, de apă minerală a căror folosinţă este retrasă proprietarului de fond, edificiile destinate funcţionării unor servicii publice regionale, precum şi mobilierul şi alte bunuri ale acestora constituie patrimoniul inalienabil al regiunii”, se mai arată în proiect.

Proiectul prevedea înfiinţarea, în noua regiune, a unei Curţi de Apel cu sediul în Târgu Mureş (prin reorganizarea Curţilor de Apel Târgu Mureş şi Braşov), precum şi desemnarea unui judecător care să o reprezinte în Consiliul Superior al Magistraturii.

Proiectul U.D.M.R. de autonomie prevedea ca din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să se formeze o regiune, în care şi maghiara să fie limbă oficială, iar elevii români să fie obligaţi să înveţe această limbă din clasa a doua: ,,limba maghiară intră ca disciplină în şcolile româneşti, aşa cum există în Tirolul de Sud, ca să existe un bilingvism încă din copilărie”.

P. S.: Prin acest material nu ne propunem să alimentăm - în actualul context intern - setea de sânge a descoperitorilor de pericole la adresa integrităţii teritoriale a ţării. Cei care doresc linişte cu orice preţ, ca să nu ne cotropească inamicii din minţile lor, trebuie să ştie. Şi atât.

Ţineţi aproape! Că aceasta-i o poveste / care-a fost şi încă este!

Va urma

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...