Opinii

 

Pisici pe acoperişul fierbinte

În una dintre dimineţile trecute am coborât la subsolul imobilului unde locuiesc în căutarea unui obiect păstrat acolo. M-au întâmpinat din întuneric un sâsâit ameninţător şi două pupile inconfundabile de pisică înfuriată. Mărturisesc că nu mă tem de multe lucruri, dar un animal scăpat de sub control mă poate face s-o iau la sănătoasa, ceea ce am şi executat fără nici o ruşine.
Mi-am petrecut restul zilei anunţând pe vecini despre pericolul de la subsol şi privind la televizor marea gâlceavă europeană pe tema lui a fost sau n-a fost o lovitură de stat în România. O discuţie logică pe alocuri, înfierbântată şi sâsâită ici-acolo, cu ochii scoşi din orbite, din când în când. O discuţie pornită de o doamnă portocalie, prost informată cu privire la însemnele politicii româneşti pe care o susţine, încălcându-şi propria cultură politică (vara asta se poartă albul, vernilul nespălat, verdele crud sau orice altceva, dar nu portocaliul!). O agitaţie pisicită pe alocuri de alte câteva doamne cărora minciuna le vine pe expresie mai natural decât inocenţa la copii.
Şi m-am întrebat de unde a început totul. De unde această încrâncenare cu distribuţie pisicească, apărută la doamnele din politica românească. La televizor am întâlnit-o întâia dată prin 2004, la final, când o doamnă portocalie s-a înfipt în obiectivul camerei de luat vederi rostind cu putere pisicească acel „ciocu’ mic, că acum noi suntem la putere!” I-au urmat în primăvara lui 2005 bileţelul incriminator, ţâvnele la audierile în comisiile parlamentare, înregistrări ilegale cu ordin pisicesc şi deturnări de bani ministeriali şi de adevăruri cum numai minunatele îmblănite pot înfăptui. Pentru mine, apogeul acestui fenomen l-a atins doamna aceea cu nume pisicesc, care a evitat ancheta procuraturii cu ajutorul planning-ului familial. Să te aperi cu propria maternitate de rigorile legii este de-a dreptul dezgustător!

Doamnele au apărut târziu în politica românească. În roluri bine precizate, vreau să zic. Din alcov au influenţat lucrurile cum s-au priceput mai bine, decenii, poate secole la rând. O enumerare a femeilor din politică poate începe la noi cu Ana Ipătescu (1805-1875), dacă vrei să înveţi ceva. Şi poate continua cu mari doamne ale diplomaţiei româneşti, de a căror cultură şi educaţie îmi amintesc cu mult drag: Martha Bibescu (1889-1973), Maria-Regina României (1875-1938)… Dacă nu vrei să înveţi mare lucru, ai Ana Puaker în stilul căreia se poate sâsâi destul de ameninţător, comisăreşte, dar nu pe perioade prea lungi de timp.

Mărturisesc aici că îmi plac, iubesc şi respect femeile. Fără exagerări, cele mai multe dintre bucuriile pe care le-am avut în viaţă li se datorează în mare măsură. Până şi prietenia, poate cea mai puţin probabilă relaţie pe care un barbat o poate avea în toată deplinătatea cu o femeie.

Pisica aceea de la subsol a fost îndepărtată de unul dintre vecini cu ajutorul unei mături. El mi-a amintit că treaba asta o puteam face foarte bine şi eu. Numai pisicile care se agită la înălţime trebuie aduse la sol cu ajutoare specializate, m-a apostrofat el, pentru că pisicile nu-şi pot aminti traseul pe unde s-au căţărat.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

19.09.2012 - 11:46white and blonde:Nu uita ca atunci cand mangai o pisica, mangai un tigru! spunea cineva pe Discovery.

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...