Vâlcea este cel mai frumos, diversificat şi bogat judeţ din ţară. Potenţialul turistic este foarte mare şi ne poate clasa în primele 5 locuri la nivel naţional. Programul de guvernare îşi menţine cursul. Acest lucru este vizibil prin activitatea premierului şi miniştrilor care îşi iau în serios treaba şi acţionează. Ministrul Turismului a declarat că doreşte o colaborare corectă şi coerentă cu unităţile administrativ teritoriale şi entităţile private, iar în doi-trei ani, turismul îşi va dubla ponderea în PIB.
Joi, 16.02.2017, Guvernul a adoptat Memorandumul Programul “Primul centru de agrement“ - prima politică publică din turism a actualei guvernări.
Programul “Primul centru de agrement“ este o nouă politică publică, pe care Executivul o va promova conform Programului de Guvernare, primul pas fiind făcut prin adoptarea unui Memorandum, urmând ca implementarea să înceapă după aprobarea sa printr-un act normativ.
Programul “Primul centru de agrement“ are scopul de a susţine realizarea de investiţii pentru crearea infrastructurii necesare desfăşurării activităţilor de agrement, prin acordarea de garanţii de către stat în procent de maximum 80% (echivalent valoric maxim 240.000 de euro/1 milion de lei/investiţie) pentru creditele de investiţii destinate înfiinţării şi dezvoltării centrelor de acest tip.
Prin acest program se are în vedere stimularea iniţiativei private, prin facilitarea accesului la finanţare (statul garantează pentru investiţii considerate acum de către instituţiile de creditare ca fiind de risc, pentru că antreprenorii nu au capacitatea de a oferi suficiente garanţii), crearea şi menţinerea de locuri de muncă, precum şi extinderea sezonului turistic. Totodată, instituţiile de creditare sunt stimulate să creeze produse de finanţare specifice pe acest segment. Facilitatea acordării garanţiilor de stat pentru creditele de investiţii va fi destinată IMM-urilor eligibile din sectorul turismului, care îşi propun să înfiinţeze/dezvolte centre de agrement.
Implementarea Programului ”Primul centru de agrement” va contribui la creşterea atractivităţii României ca destinaţie turistică, prin diversificarea ofertei în acest sector şi va avea ca efect o dezvoltare economică durabilă, prin exploatarea unor resurse (ramuri economice) insuficient valorificate până în acest moment.
Vâlcea poate atrage fonduri pentru acest prim centru de agrement pe toate palierele turismului – montan, balnear, estival, dimensionând şi diversificând tipurile de turişti care vin la noi în tot cursul anului. Am încredere că turismul va reprezenta motorul economic al Vâlcii şi, ponderea acestuia în PIB-ul judeţului va fi una semnificativă.
Eugen Neaţă, deputat PSD de Vâlcea