Precizare: Ce urmează să explic face parte din analiza mea intitulată “Analiza Bugetului şi Estimare pentru 2017”,
Dintre lucrurile incredibile pe care le-am descoperit analizând bugetul pe 2017, vă prezint două (în două episoade) care din punctul meu de vedere încalcă legea.
Ultimul scandal public în baza căruia MFP a făcut rectificările bugetare pozitive a avut la bază informaţiile şi prognozele care conform legii sunt furnizate Ministerului de Finanţe, pentru întocmirea bugetului, de către Comisia Naţională de Prognoză (CNP). Aceeaşi comisie a furnizat conform legii datele pentru bugetul pe 2017. Legea de funcţionare a comisiei spune că pentru întocmirea bugetului pentru anul viitor se foloseşte prognoza de toamnă a comisiei. În cazul nostru, prognoza publicată de CNP în noiembrie 2016. În acea prognoză, PIB-ul nominal pentru 2017 era estimat la 807 miliarde lei, iar creşterea economică reală la 4,3%.
PSD şi Liviu Dragnea au publicat programul de guvernare, care include, printre alţi indicatori, PIB-ul nominal şi creştera economică în 22 septembrie 2016 şi 9 octombrie 2016. Cifrele nu coincideau cu cele publicate în noiembrie 2016 de CNP. Primul lucru care trebuie reţinut.
În decembrie 2016, Liviu Dragnea a prezentat şi bugetul pentru 2017. Bineînţeles, a folosit indicatorii din programul de guvernare al PSD publicat în septembrie 2016.
Să fie clar.
CNP prognoza toamna PIB = 807,4 mld. lei, Program PSD PIB = 815,2 mld. lei
CNP prognoza toamna PIB% = 4,3%, Program PSD PIB% = 5,5%
Trebuie să vă aduc aminte ceva. Liviu Dragnea a declarat public că programul de guvernare a fost elaborat pe baza informaţiilor publice. Numai că ele nu se potriveau, cele ale PSD erau mai mari, atât pentru PIB, cât şi pentru creştere economică.
Au venit alegerile, PSD a câştigat şi, hopa, a făcut bugetul pentru 2017. Conform legii, ministrul de Finanţe ar fi trebuit să preia datele de la CNP din prognoza de toamnă 2016. Surpriză, când ne uităm la buget, observăm că nu este construit pe datele CNP din prognoza de toamnă 2016, ci, incredibil, pe o prognoză de iarnă publicată de CNP cu aproximativ două luni mai devreme decât era normal.
Pentru cei care nu sunt economişti, am să vă spun pe româneşte ce s-a întâmplat. Prognoza de iarnă a CNP, care a apărut pe 20 ianuarie 2017, a preluat la litera (perioada 2017-2020) datele din programul de guvernare al PSD publicat în septembrie 2016. Acum v-aţi prins? Tot pe româneşte, CNP a comis o ilegalitate pentru ca PSD şi Guvernul să poată justifica bugetul pe 2017.
CNP a fost obligată să-şi revizuiască prognozele în linie cu cele ale PSD-ului şi gurului Liviu Dragnea şi să ofere o bază legală pentru întocmirea bugetului pe 2017.
Există o explicaţie pentru ce s-a întâmplat? Eu cer oficial explicaţia. Iar dacă domnul preşedinte al CNP, Ioan Ghizdeanu, numit de PSD, nu o are, atunci trebuie să-şi dea urgent demisia. În acelaşi timp, voi solicita colegilor din PNL să depună o plângere penală împotriva conducerii CNP.
Vă aduceţi aminte cine vorbea de trucarea informaţiilor care au stat la baza rectificărilor bugetare şi cerea comisii de anchetă şi răspunderi penale? #retorica
În concluzie: Pentru ca PSD să-şi poată realiza propunerile faraonice, avea nevoie de un PIB mai mare în 2017. CNP avea un PIB mai mic. Opinia mea este că CNP a fost forţată să preia datele umflate din programul PSD de guvernare pentru a-l credibiliza. Dacă am dreptate, ne ardem cu toţii.