Actualitate

Curtea Constituţională ţine în viaţă ordonanţa de modificare a codurilor penale abrogată de Guvern

În mod previzibil, CCR a respins azi, cu majoritate de voturi, sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 13/2017 în integralitatea ei pe motiv că ea "nu există în acest moment", fiind abrogată prin OUG 14/2017.

Absolut toţi specialiştii în domeniul juridic (şi nu sunt puţini judecători, procurori, avocaţi sau jurişti cu care am vorbit) pe care i-am consultat acuză însă neseriozitatea Guvernului, în mod special a Ministrului Justiţiei, despre care susţin că intenţionat a strecurat prevederi împotriva unor decizii anterioare ale CCR astfel încât să mărească şansele respingerii OUG 14 prin lege în Parlament (proiectul e depus deja la Senat).

În eventualitatea foarte probabilă că Parlamentul respinge OUG 14, OUG 13/2017 PRODUCE IMEDIAT EFECTE JURIDICE şi dacă este în vigoare o secundă. Şi ar putea fi, chiar dacă există, teoretic, posibilitatea contestării ulterioare a legii tot la CCR.

De asemenea, specialiştii consultaţi de noi susţin că, în acest context, CCR trebuia, având competenţe, să se pronunţe în privinţa constituţionalităţii atât a manierei de adoptare, cât şi a conţinutului OUG 13/2017, contribuind astfel la detensionarea situaţiei sociale dramatic tulburată de Guvern şi majoritatea la Putere. A preferat însă o declinare mai degrabă politică, gest care ar putea inflama spiritele şi mai rău.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...