Marţi, 7 februarie, în Plenul Parlamentului, într-un dialog cu “juniorii” de la USR, filmat la vedere de către cei din urmă, senatorul ALDE Dumitru Lovin a devenit rapid vedetă pe Facebook pentru că susţine necesitatea alegerilor anticipate, părând a confirma temerile protestatarilor care îi acuză pe Dragnea şi Tăriceanu că şantajează România cu un nou Euromaidan dacă nu sunt lăsaţi să-şi “spele” corupţii.
Cu pantalonii ridicaţi suficient cât să se vadă pulpele de tânăr viguros din dotare, parlamentarul vâlcean a explicat apăsat, în termeni neaoşi, necesitatea alegerilor anticipate: “Crezi că eu sunt de acord cu jaful care a fost până acuma? Pleacă, bă, de-acilea! (...) Bă, tu ştii ce spun eu? Alegeri anticipate! Să vedem câţi mai intraţi dintre voi (în Parlament – n.r.)! Asta vreau. Alegeri anticipate! Sunt de acord cu alegeri anticipate. Afară! Toată lumea afară şi cu asta terminăm bâlciul! E cel mai cinstit aşa”, i-a declarat răspicat Lovin deputatului USR de Neamţ Iulian Bulai.
Să nu ştie Dumitru Lovin, care se dă un pasionat de istorie, cine a fructificat, începând din 2013 (ce să vezi, tot an cu alegeri în ţări importante din Europa) criza politică şi instabilitatea din Ucraina? Să nu ştie liderul ALDE Vâlcea cu ce hartă a “Moldovei Mari” s-a dus proaspăt alesul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon în vizită la Vladimir Putin? Să nu ştie nea Mitică, pretins naţionalist convins, cam ce vor alţii cu alte bucăţi din România?
Sunt întrebări la care, de fapt, toţi liderii PSD şi ALDE trebuie să răspundă înainte de a se împlini 100 de ani de la Marea Unire.
Iohannis: “PSD a generat criza. Alegerile anticipate nu sunt o soluţie în această fază!”
Marţi, de la tribuna Parlamentului, Preşedintele Klaus Iohannis le-a spus răspicat parlamentarilor: “PSD a generat criza. Alegerile anticipate nu sunt o soluţie în această fază! Aţi câştigat alegerile. Guvernaţi şi legiferaţi. Dar nu oricum!”
Începând din 18 ianuarie 2017, un val de proteste s-a declanşat în toată ţara din cauza a două proiecte de ordonanţe de urgenţă prin care Guvernul voia să impună graţierea şi modificări ale Codurilor penale care ar fi favorizat, potrivit tuturor instituţiilor reprezentante ale Justiţiei şi specialiştilor în domeniu, dar şi Preşedintelui României, o amnistie mascată a faptelor de corupţie şi o legalizare a infracţiunilor asociate cu termenul juridic de abuz până la nivel de consilier local de comună. Chiar dacă, până la urmă, ordonanţa privind modificarea codurilor a fost abrogată, ea a fost trimisă în formă aproape identică în Parlament, acolo unde PSD şi ALDE deţin o majoritate confortabilă.
Protestele au culminat cu prezenţa în stradă a peste 600.000 de români din toată ţara duminică, 5 februarie, care au cerut demisia Guvernului Grindeanu, a liderului PSD Liviu Dragnea din toate funcţiile şi încetarea atacurilor puterii politice asupra Justiţiei şi Statului de Drept. Manifestaţiile acestora au atras atenţia întregii lumi prin faptul că au fost paşnice şi civilizate, dar hotărâte.
Tot de duminică, gruparea Dragnea a început să îşi aducă şi ea membrii de partid şi susţinătorii în faţa Palatului Cotroceni, promiţând ca, până joi, numărul acestora să fie de cel puţin câteva zeci de mii.
Primele etape similare cu desfăşurarea Euromaidanului au fost parcurse cu viteza luminii şi de România. Dragnea şi Tăriceanu continuă să fugă de răspundere şi aruncă vina gravei situaţii, pe care ei înşişi şi baronii/oligarhii lor au generat-o, asupra preşedintelui Iohannis.